Tignes/Val d´Isere – zimní cestování za skutečnými zážitky

Outdoor
12.12.2018

F T G

Tignes/Val d´Isere – zimní cestování za skutečnými zážitky

Propojená oblast francouzského skiregionu Tignes/Val d´Isere nazvaná Espace Killy rozhodně patří do kategorie toho nejlepšího, co mohou příznivci zimních sportů vůbec navštívit. Krásné sjezdovky všech kategorií, obrovský lyžařský prostor a také téměř zaručené sněhové podmínky, dané nadmořskou výškou, vytváří skutečnou pohodu a intenzivní zážitek.

Navíc většina hotelů a dalších ubytovacích zařízení je zde přímo u sjezdovek a nechybí ani velmi dobré zázemí pro odpočinek a relaxaci po celodenním lyžování. Použití dřeva a přírodního kamene přispělo dnešnímu Tignes k zachování svého původního savojského šarmu. Zdejší alpská vysokohorská krajina s obrovským Vanoise masívem a jeho ledovcem Grande Motte (3 656 m) a Mont Pourri (3 779 m) v pozadí představuje skutečně působivý pohled.

Kouzlo alpských sjezdovek

Samotná lyžařská oblast Tignes dnes nabízí celkem 150 km sjezdovek a o přepravu lyžařů se stará téměř šest desítek lanovek a vleků, které zajišťují dobrou propojenost mezi jednotlivými částmi střediska. Skiregion Tignes tvoří celkem pět propojených částí: dvě menší a pro lyžování méně významné - Les Brevieres (pod přehradou ve výšce 1550 m.n.m.) a Les Boisses (u přehrady ve výšce 1850 m.n.m.) a tři hlavní: Le Lavachet, Le Lac a nejvýše položený Val Claret (2100 m.n.m.). Odkud se dostanete za několik minut  podzemním metrem přímo na ledovec pod vrcholem La Grande Motte (3.656 m.n.m.).  Na úplném konci horského údolí v hotelové oblasti Val Claret  najdete hodně restaurací a zábavných středisek a také závodiště pro motokáry. Jezero Le Lac, ležící ve středu Tignes, zase poskytuje různé možnosti ledních sportů.

Pro naše motoristy dovolená v Savojských Alpách představuje projet poměrně dlouhé úseky německých, švýcarských a nakonec i francouzských dálnic. Počítejte nejméně s tisíci kilometry jedním směrem od našich hranic. Silniční trasa až do cíle pokračuje ze švýcarské Ženevy do francouzského města Albertville, počítejte s mýtným za skutečně kvalitní francouzskou dálnici. Z olympijského Albertville to dále po rychlostní silnici trvá asi dvacet minut do Moutiers, kde se cesty dělí do několika známých  skicenter oblasti Tři údolí. Odkud pokračujete asi čtyřicet minut směrem na Bourg-St-Maurice. Dále se jede podle ukazatelů a již jenom prudce stoupá zhruba dalších dvacet kilometrů směrem na Val ď Isere. Pokud několik kilometrů před tímto střediskem odbočíte vpravo na komunikaci vedoucí po přehradní hrázi, tak přijedete přímo do hlavního centra celého skiregionu Tignes.

Lyžování pro všechny

Skiareál Tignes byl postupně lanovkami propojen i s jedním z dalších nejstarších francouzských lyžařských center Val d´Isere. Tímto spojením vznikl komplex, který se dnes řadí mezi nejrozsáhlejší lyžařské skiresorty Horního Savojska. Permanentku na SuperTignes  si lze snadno rozšířit i na oblast Val d´Isere (tzv. Espace Killy) a hned máte k dispozici téměř 300 kilometrů sjezdovek a více než stovku vleků a dalších dopravních zařízení. K moderně vybavenému areálu patří také dvě známé tunelová lanovky s místním označením Ski-Metro. Jedna vede na ledovec z Val Claret, druhá vás vyveze ve Val d´Isére z části La Daille na vrchol Bellevarde. Lyžařsky nejatraktivnější je v Tignes bezesporu část Val Claret. Jedná se o nejvýše položenou část resortu, která je obklopena ze všech stran velice kvalitními tratěmi. Doporučujeme hlavně sjezd s převýšením téměř 1400 m z ledovce Grande Motte, kde je horní stanice lanovky pod vrcholem ve výšce 3450 m.n.m.

Téměř ideální jsou široké jižní svahy přímo ve Val Claret směrem na Col du Palet. Pozornost si zaslouží také terény v okolí Tignes Le Lac, především sjezd z vrcholu Toviere (2.704 m.n.m.). Při dobrých sněhových podmínkách doporučujeme výlet na protější stranu údolí přes Aiguille Percée směrem dolů až pod vlastní údolní přehradu do Tignes Les Brevieres.

Po projetí většiny sjezdovek v okolí samotného Tignes se vyplatí časově delší výlet do Val d´Isére. Velmi známá je tam červená závodní olympijská trať Coupe du Monde s převýšením 1000 m vedoucí z vrcholu Bellevarde do části La Daille. Na této trati se jezdí tzv. kritérium prvního sněhu, které je součástí Světového Poháru. Pro skutečně náročné lyžaře je pak k dispozici i černý sjezd z Bellevarde přímo do Val d´Isére s velmi prudkým závěrečným sešupem. Velmi zajímavý je výlet na ledovec Pissaillas, který leží přímo na hranici se sousední Itálií. Odtud je také krásný výhled na celý obrovský skiareál Espace Killy včetně hlavní dominaty vrcholku La Grande Motte s ledovcem.  Pro příznivce běžek má Tignes společně s Val d'Isère více než 44 kilometrů běžeckých tratí.

Bohatá historie lyžování

Hráz přehradního jezera Lac du Chevril zde stojí od začátku 50. let dvacátého století. Nádrž byla zřízena především za účelem výroby elektřiny a pohřbila starou, původní vesnici Tignes. Několik set obyvatel zatopené vsi, kde už před druhou světovou válkou stálo několik turistických hotelů a jednoduchý lyžařský vlek, se muselo odstěhovat. Mnozí z obyvatel dnes žijí v hlavním centru  Tignes-le-Lac a začali se věnovat turistickému ruchu. Historii Tignes  i s obdobím kolem výstavby přehrady zajímavě ilustruje malé muzeum v budově hlavního infocentra v Tignes-le-Lac. Zajděte sem po lyžování, otevřeno mají do 19 hodin a vstup je zdarma.

Navštivte místní sportovní centrum Le Lagon a užijte si plavání ve 25 metrovém bazénu nebo dalším relaxačním bazénu se třemi tobogány, vodopády a gejzíry. Ve wellness centru jsou sauny, parní lázeň či vířivky, nechybí zde posilovna a tělocvična. Se šestidenním skipasem Espace Killy je vstup do bazénu zdarma. Objednat se můžete také do solária nebo na masáž. Jestliže si budete chtít ještě více zasportovat, zajděte na bowling, do fitness centra, zahrajte si squash nebo si jděte zabruslit na krytý stadion. V Tignes je nově otevřeno i sportovní a kongresové centrum s názvem TigneSpace. Je zde lezecká stěna, hřiště 1600 m2 na týmové sporty, lehkoatletická zóna, koncertní sál, kongresový sál a 11 seminárních místností.  Objektivně je Tignes spolu s Val ď Isere jedním z nejlepších světových středisek nejen z hlediska velikosti, pestrosti tratí i volného terénu, ale také díky dostatku sněhu a dobrým ubytovacím kapacitám. Více na www.tignes.com.

Tým AUTOiNDEX.cz  

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -