Cesta z města - Nissan Almera 2.2 dCi (TEST)

Testy
06.10.2004

F T G

Cesta z města - Nissan Almera 2.2 dCi (TEST)

Model almera stále patří mezi dobře prodávané vozy japonského Nissanu, přestože ho již nelze považovat za novinku. I přes svoje stáří však směle konkuruje vozům nižšíí střední třídy. Potencionální zájemci o vůz mohou volit mezi variantou hatchback a sedan, kombi bohužel chybí.

 

Potencionální zájemci o vůz mohou volit mezi variantou hatchback a sedan, kombi bohužel chybí. K redakčnímu testu jsme měli k dispozici variantu hatchback s nejvýkonnějším motorem 2.2 dCi, který sliboval solidní dynamické vlastnosti.

Testovaný automobil je v nabídce pouze s nejvyšší výbavou Tekna, kterou tvoří čtyři airbagy, ESP, ABS, kotoučové brzdy, automatická klimatizace, elektrické ovládání zpětných zrcátek a oken a loketní opěrka.

Jízdní komfort a v neposlední řadě i elegantní vzhled podtrhuje nejen přehrávač kompaktních disků včetně šesti reproduktorů, ale také šestnáctipalcová litá kola s pneumatikami o rozměru 195/55 R15.

Motor spolupracuje s přímo řazenou šestistupňovou převodovkou, automatickou převodovku lze objednat za příplatek. Nedávný facelift dodal vozu výraznější přední světlomety včetně upravené masky chladiče.

Dominantou interiéru se stal mohutný monochromatický displej, jehož praktický význam je bohužel diskutabilní. Almera se totiž s navigací pro náš trh nenabízí, displej tak zůstává z velké části nevyužitý.

Příjemným překvapením jsou naopak sedadla, která jsou v kombinaci se slušným bočním vedením a dlouhými sedáky zárukou příjemného posazu.

Kůží obšitý volant padne dobře do ruky, síla věnce je optimální. Na jeho levé části se nachází ovládání rádia, které má pro výrobce typické neobvyklé řešení a je zapotřebí si na něj zvyknout.

Asi nejvíce času řidič stráví při adaptaci na ovládání rádia a klimatizace. Šesti nepopsanými sdruženými tlačítky lze totiž ovládat jednak audiosystém a zároveň například směr a intenzitu foukání výdechů klimatizace.

Chválu si bezesporu zaslouží vznětová pohonná jednotka o objemu 2184 cm3, která disponuje výkonem 100 kW při 4000/min. Maximální točivý moment je udáván hodnotou 304 Nm při 2000/min.

Nejvyšší rychlost 200 km/h je v kombinaci s akcelerací z 0 na 100 km/h za 9,2 s zárukou opravdu svižného svezení. Motor velmi dobře zrychluje prakticky od volnoběhu a nepříjemný turboefekt není příliš citelný. Jednotlivé rychlosti lze řadit relativně brzy, pohonná jednotka je kultivovaná i v nižších otáčkách.

Příznivá byla dosažená kombinovaná spotřeba paliva, která se pohybovala kolem 6,4 l na 100 kilometrů. Nízké spotřebě samozřejmě pomáhá i šestistupňová převodovka, která udržuje motor v relativně nízkých otáčkách.

Stabilní chování v zatáčkách zaručuje důmyslný systém nezávislého zavěšení zadních kol, jehož technologie je výsadou právě tohoto japonského výrobce automobilů.

Tvrdší nastavení odpružení poněkud snižuje jízdní komfort ve městě, na ostatních komunikacích však vozu propůjčuje vynikající jízdní vlastnosti. Avizovaný Nissan Almera potvrzuje své kvality zejména osobitým designem a solidním zpracováním.

Potencionální zájemci o tento pětidveřový hatchback rozhodně ocení i současnou atraktivní cenovou politiku českého importéra, který na skladové vozy poskytuje slevu až čtyřicet tisíc korun.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Nissan Almera 2.2 dCi

Motor

Vznětový přeplňovaný čtyřválec o zdvihovém objemu 2184 ccm. Kompresní poměr 18:1. Nejvyšší výkon 100 kW při 4000/min. Největší točivý moment 304 Nm při 2000/min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Podvozek

Nezávislé zavěšení zadních kol. Kotoučové brzdy na všech kolech. Pneumatiky 195/55 R15.

Karoserie

Samonosná, pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 200 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 9,2 s. Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 7,9/4,8/5,9 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 253,5 cm. Celkové vnější rozměry 419,5/170,5/145 cm. Palivová nádrž 60 l.

Základní cena

596 000 Kč

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Nissan
Model:Almera
Karosérie:Hatchback
Motor:2.2 dCi
Palivo:nafta
Rok výroby:2004
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -