Nová Škoda Octavia – zaměřeno na tradici i budoucnost

Novinky
14.11.2019

F T G

Nová Škoda Octavia – zaměřeno na tradici i budoucnost

Název nejprodávanějšího modelu mladoboleslavské škodovky byl poprvé použit již v šedesátých letech minulého století a opět se oživil v roce 1996 po spojení s koncernem VW. Skutečné úspěchy Škody Octavie potvrzuje téměř 6,5 milionu vozů prodaných s tímto označením doma a po celém světě. Nyní přichází již jeho čtvrtá generace navazující na vše, co se u minulých verzí Octavie osvědčilo.

Současná úspěšná proměna tohoto oblíbeného automobilu přináší zejména další kvalitu, čistotu a také vyšší bezpečnost. Budoucí uživatelé jistě ocení řadu moderních nadčasových řešení a systémů a také atraktivnější design.

Nový vzhled i interiér

Zaujala nás především nově pojatá příď tvořená inovovaným předním nárazníkem s ostře řezanými a celkově níže umístěnými předními světlomety. Standardní jsou LED potkávací a dálková světla včetně světlometů pro denní svícení. Stejná technologii LED je použita u zpětných, brzdových a zadních mlhových světel. Zajímavě tvarovaný plochý střešní nosič ještě zvýrazňuje protáhlou siluetu tohoto modelu. Za pozornost stojí až devatenáctipalcová kola s disky z lehkých slitin, která dávají vozu skutečně dynamický vzhled. Další generace nové Octavie se oproti svým předchůdcům opět zvětšila. Do délky narostla o 19 mm a do šířky o 15 mm. Model nejnovější Octavie je dlouhý téměř 4689 mm. Za pozornost také rozhodně stojí rozměrný 600-ti litrový zavazadlový prostor, u provedení combi má jeho objem dokonce 640 litrů.

V interiéru najdeme až překvapivě hodně místa, zajímavě řešenou přístrojovou desku se samostatnou centrální obrazovkou nebo zcela nový dvouramenný volant. Jeho multifunkční verze nabízí ovládání celkem čtrnácti různých funkcí pomocí ovladačů a tlačítek, za příplatek je nabídce i jeho vyhřívaní. Přepracovány byly další části jako výplně a madla dveří nebo prvky středové konzole za použití pokrokových měkčených materiálů. Poprvé jsou u Octavie na přání také nabízena ergometrická sedadla s řadou elektricky ovládaných funkcí včetně masáže nebo ventilace. Úplnou novinkou je head-up displej, který promítá údaje o aktuální rychlosti, navigačních instrukcích nebo aktivovaných asistenčních systémech přímo na čelní sklo. V rozšířené výbavě nechybí například třízónovou klimatizaci Climatronic, vyhřívané čelní sklo nebo bezklíčkový systém otevírání a startování.

Motorizace a moderní technologie

Použité hnací jednotky jsou zaměřeny především na úspornost a šetrnost k životnímu prostředí. Pokrokově řešené benzinové motory jsou vybaveny mild-hybridní technologií a u naftových agregátů nové generace Evo, poklesla hodnota oxidů dusíku téměř o 80 procent. Výkonové spektrum použitých hnacích agregátů začíná na 81 kW a končí na 150 kW. V aktuální nabídce se objevuje i nová Škoda Octavia G-Tec, která díky zásobníkům s kapacitou 17,7 kg zemního stlačeného plynu nabízí dojezd více než 500 kilometrů pouze na toto ekologické palivo CNG.  Brzy se dočkáme i plug-in hybridního modelu Octavia iV kombinujícího benzinový agregát 1.4 TSI s elektromotorem a převodovkou DSG. U tohoto řešení vysokonapěťová lithium-iontová baterie s kapacitou 37 Ah umožňuje dojezd v čistě elektrickém módu v režimu WLTP až 55 kilometrů.

Představená Škoda Octavia je prvním modelem mladoboleslavské škodovky s ovládáním převodovky DSG systémem shift-by-wire, tedy elektronickou volbou jízdních režimů. Známou volící páku na středové konzoli v tomto případě nahrazuje nový ovládací modul s malým přepínačem pro volbu jízdních režimů. Součástí je i tlačítko parkovacího módu. Novinkou je také asistent vyhýbání nebo asistent pro odbočování. Poprvé se u tohoto modelu také setkáváme s funkcí varování při vystupování z vozu nebo před lokálním dopravním omezením. Ze systémů na přání jmenujme alespoň asistent změny jízdního pruhu, prediktivní adaptivní tempomat, asistent hlídání jízdního pruhu nebo kompletní systém s názvem Travel Assist. Při kolizi chrání posádku až devět airbagů, včetně kolenního airbagu řidiče. Na přání jsou nabízeny i zadní boční airbagy.

V interiéru novinky jsou v nabídce čtyři nejmodernější infotainment systémy s displeji od 8,25 palců do 10 palců. Nechybí ani vrcholný systém Columbus s virtuálním kokpitem a novou funkcí ovládání. Ve voze najdeme až pět USB-C konektorů a chytré telefony bude možné bezdrátově nabíjet pomocí Phone Boxu. Příjemnou atmosféru zajišťuje špičkový příplatkový Sound System Canton. V rámci prvků Simply Clever  budoucí uživatelé jistě ocení odkládací kapsy pro mobilní telefony, paket pro spaní nebo nové stínící roletky pro zadní boční skla. V odkládací schránce v předních dveřích dokonce nechybí deštník nebo smetáček na sníh.

Zahájení prodeje a ceny

Světová premiéra modelu Škoda Octavia čtvrté generace se uskutečnila 11. listopadu 2019 v pražském Veletržním paláci. Podle informací přítomných zástupců společnosti se předpokládá, že zhruba 40 procent všech nově prodaných vozů Octavia v České republice bude s benzinovým motorem včetně verzí s mild-hybridní technologií. Podobný podíl mají mít i vozy s dieselovými agregáty. Zbývajících dvacet procent se rozdělí mezi vozy na plynový pohon CNG a provedení s plug-in hybridním pohonem. Objednávky začnou prodejci přijímat na konci listopadu po zveřejnění kompletního ceníku. V příštích měsících postupně s náběhem výroby bude také možné vyhovět i zájemcům o výbavu na přání, kde je připravena skutečně velmi pestrá a zajímavá nabídka. Více informací o této novince již brzy přineseme v našem redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -