Zell am See - Kaprun – skvělé lyžování na maximum

Outdoor
05.12.2019

F T G

Zell am See - Kaprun – skvělé lyžování na maximum

Pokud se rozhodnete strávit dovolenou nebo i prodloužený víkend v rakouské oblasti známé pod výstižným názvem Evropa Sportregion, tak se ocitnete v jednom z nejatraktivnějších lyžařských regionů Salzburska.  Nedaleko známého centra této oblasti Zell am See a Kaprunu již v roce 1965 zahájili lanovkový provoz k ledovci na severních svazích Kizsteinhornu, kde se obvykle lyžuje po celý rok.

V současnosti se v tomto regionu pro příznivce lyžování a snowboardingu nabízí tři atraktivní lyžařské areály: ledovcový Kaprun-Kitzsteinhorn, dále rozsáhlý areál Schmittenhöhe přímo nad Zell am See a Maiskogel nad Kaprunem. Na více než 140 kilometrech místních sjezdovek lze použít jeden společný skipas. Geograficky se tato oblast rozkládá v údolí řeky Salzach na severním okraji Vysokých Taur a jeho značná část spadá do Národního parku Vysoké Taury. Jižně se vypínají mohutné štíty Kitzsteinhornu (3209 m) a Grosses Wiesbachhornu (3570 m).

Jak se tam dostat

Motoristé do města Zell am See a nedalekého Kaprunu přijedou po dálnici směřující od Lince okolo Salzburgu, poté se pokračuje směrem na Villach. Po sjezdu z dálnice vede naše cesta po kvalitní silnici podél řeky Salzach a směřuje přes Bischofshofen až do cíle cesty. Lze jet také ze Salzburgu na Bad Reichenhall, Lofer a Zell am See popř. Kaprun. Například z Prahy je to necelých pět set kilometrů a je třeba počítat s šesti hodinami jízdy. Nezapomeňte na dobrou zimní výbavu a přípravu automobilu, protože také v této oblasti Alp je nutné předpokládat extrémní a často rychle proměnlivé zimní počasí. V Rakousku platí většinou stejné předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat včetně rychlostních limitů, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit. Ochranná helma je u dětí povinná a alkohol se na sjezdovce rozhodně nedoporučuje.

Výchozím bodem pro výjezd na ledovcový Kitzsteinhorn je rozsáhlé parkoviště několik kilometrů nad obcí Kaprun v nadmořské výšce 900 metrů, kam nás spolehlivě navedou směrové tabule. Odkud vyjíždí souběžně vzhůru dvě kapacitní kabinkové lanovky s názvy Gletscherjet a Panorama, které nahradily dřívější tunelové metro. V něm se v roce 2000 stala největší tragédie v dějinách lanovek a následně již toto spojení zprovozněno nebylo. Navazující kabinka s paralelní sedačkou stoupá z Langwiedu (1 976 m) až do Alpincentera (2 450 m). Samotné Alpincentrum je hlavní křižovatkou všech sjezdovek a rušným středem lyžařské oblasti s restauracemi i sportovními obchody. Na vlastní ledovec pak pokračuje moderní, rychlá a vyhřívaná kombinovaná kabinková lanovka Gletscherjet 3 + 4, která doplňuje jíž dříve vybudované kotvové vleky.

Novinka letošní sezóny 2019/20

V minulých měsících zde rychle vyrostla nejmoderní kabinková lanovka 3-K, která dobře odolává větru díky konstrukčnímu zavěšení na třech lanech. Vede přímo z Kaprunu na Maiskogel a dále se pokračuje bez převýšení z Maiskogelu na Langwied. Novinka tak nabízí rychlé spojení z údolního Kaprunu až pod vlastní ledovec do Alpincentra. Nástupní stanice v Kaprunu je ve středu města, kde také najdete informační a servisní středisko, pokladny, obchod se sportovním zbožím nebo restaurace a další obchody.  Právě tato nová trasa podstatně urychlila cestu na ledovec, z kterého je navíc za hezkého počasí krásný výhled nejen na okolní vrcholky Alp, ale také na údolní město Zell am See a velké jezero v jeho blízkosti.

Další nedávno otevřené trasy lanovek spojují Alpincentrum s horní stanicí vleků pod samotným vrcholkem. V prvním úseku jede vyhřívaný telemix, složený z desetimístné kabinky a expresní osmisedačky Gletscher Jet III, které nahradily sedačku Gratbahn. Cestující v kabince Gletscher Jet IV mohou přes mezistanici, umístěnou u nástupu pokračovat až do nejvyššího bodu ledovcových sjezdovek, tedy k horní stanici vleků Magnetkopflifte. Na sjezdovkách přímo na ledovci čekají na lyžaře další rozhodně zajímavé novinky. Například u lanovky Kristallbahn je to Skiline Speedcheck Piste, tedy speciálně připravená sjezdovka s měřením času. V oblasti Kitzlift zaujme Skimovie-Strecke, kdy průjezd slalomem natáčí kamera.

Zájemci o návštěvu samotné vyhlídkové terasy u vrcholku Kitzsteinhornu musí pokračovat z Alpincentra další kabinkovou lanovkou Gipfelbahn. Tak se lze dostat i do expozice ve skále s názvem Gipfelwelt, kde cesta pokračuje 350 metrů dlouhým tunelem ve skále. V těchto chráněných prostorách jsou různé expozice minerálů a permafrostu, fotografie fauny a flóry Národního parku Hohe Tauern a spousta dalších zajímavých informací. Ústí tunelu je zakončeno venkovní vyhlídkovou plošinou s krásným výhledem na okolní alpské štíty. Z vrcholové stanice se lze vrátit dolů na ledovec krátkou pozemní dráhou Gletscher Shuttle a od její spodní stanice se již na lyžích postupně sjíždí do Alpincentra.

Další pestrá lyžařská nabídka

Pokud nechcete vyjet na vrcholový ledovec, velmi dobře si zajezdíte také přímo nad městem Zell am See na svazích dominantního vrcholu stejnojmenného střediska Schmittenhöhe. Sjezdové tratě jsou zde orientované většinou k východu a dohromady představují téměř 80 kilometrů vždy dobře upravených svahů.  Zatímco na ledovci jsou většinou červené a modré sjezdovky, v masívu Schmittenhöhe, který leží západně od města Zell am See převažují červené a černé, doplněné pouze několika modrými. Co do počtu sjezdovek i jejich délky si náročný lyžař při dobrých sněhových podmínkách na Schmittenhöhe užije často víc než na nedalekém ledovci. Jsou tam opravdové padáky pro zkušené lyžaře, hezké tratě pro pohodovou jízdu ale i louky pro začátečníky. Většina svahů v níže položeném masívu Schmittenhöhe je uměle zasněžována.

Pro rodiny s dětmi a nenáročné lyžaře je asi nejvhodnější třetí a nejmenší středisko regionu Maiskogel (800 - 1670 m.n.m.), kde jsou dvě hlavní sjezdovky a pět vleků. Leží v těsné blízkosti Kaprunu. Na své si v této oblasti přijdou i milovníci bílé stopy, pro které je připraveno přes 50 km běžeckých tratí, včetně vysokohorských tras mezi oběma vrcholy středisek a méně náročných tras s umělým osvětlením v okolí Kaprunu a Zell am See. Většina tras je napojena na Saalašskou a Pinzgauskou síť běžeckých tras a nabízí tak celkem přes 200 kilometrů dlouhý běžecký marathon.

Po lyžování doporučujeme navštívit velmi příjemné wellness s výstižným názvem Tauern Spa nedaleko Kaprunu. Jedná se o moderní lázeňský komplex a špičkový hotel včetně restaurace. Najdeme zde venkovní bazény, jeden dokonce se slanou vodou a venkovním barem, dále vnitřní bazény, vířivky, relaxační jeskyňku, dětský svět a plno rozličných vodních atrakcí. V určité časy zde probíhají také hodiny vodního aerobiku, který je v ceně vstupu. V Tauern Spa najdete také parádní saunový svět, kde je k dispozici nejméně deset různých saun. Například finská sauna, sauna s pecí, bylinkové koupele, bio sauna nebo aromatická parní lázeň včetně dobře vybavených odpočinkových zón. Nechybí zde dokonce i dvě venkovní sauny s venkovními bazény na ochlazení. Více informací ohledně těchto špičkových lázní a hotelu naleznete na https://www.tauernspakaprun.com/cz.  

V samotném Zell am See je pro návštěvníky k dispozici krytá hala  pro bruslení, lední hokej popř. curling nebo lze i volně bruslit na zamrzlém jezeře. Vedle tratí pro běh na lyžích si na své v tomto regionu přijdou zájemci o paragliding, snowrafting a snowtubing, noční sáňkování nebo výlety na sněžnicích. Pro návštěvníky je v celé oblasti Europa Sportregionu připravena široká nabídka ubytování od jednoduchých penzionů se snídaní až po luxusní čtyř a pětihvězdičkové hotely. Stačí navštívit některé z místních informačních center a vybrat si z jejich nabídky. Zájemci o zimní lyžařský zážitek mají tedy řadu možností jak si vybrat ubytování s dalšími službami nejen podle polohy, ale i konkrétních cenových relací. Více na www.zellamsee-kaprun.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -