Renault Megane R.S. Trophy EDC – automaticky rychle

Testy
18.05.2020

F T G

Renault Megane R.S. Trophy EDC – automaticky rychle

Renault Megane R.S. jsme v minulém roce zkoušeli v nejostřejší variantě Trophy, která má výkon zvýšený na 300 koní a nechybí ani ultimativní podvozek Cup. Nyní máme k dispozici tutéž specifikaci, avšak s automatickou převodovkou EDC.

V současnosti nejrychlejší hatchback automobilky Renault je známý především svými perfektními výkony a špičkovými jízdními vlastnostmi. I přes přísné emisní limity se konstruktérům automobilky podařilo vyvinout zábavné auto pro každodenní ježdění. Dvojnásob to platí pro testovanou variantu s automatickou převodovkou.  

Elegantní sporťák na první pohled

Vzhled Renaultu Megane R.S. Trophy EDC je velice povedený a to i přes to, že se své příznivce nesnaží nalákat na obrovské spoilery ani velká křídla. Auto má rozšířené blatníky, robustní prahy a výdechy za předními koly. Vzadu tento hothatch charakterizuje difuzor s uprostřed umístěnou chromovanou koncovkou, která v sobě skrývá dva výfuky vyvedené přímo z tlumiče výfuku.

Efektně působí brzdiče Brembo a přední LED mlhovky ve tvaru šachovnice rovněž potvrzují, že tento model prošel rukama šikovných nadšenců z Renault Sportu. Od klasické varianty Mégane R.S. testovanou novinku rozlišíte například podle kol, jejichž design byl inspirován konceptem Renault RS 01. Dalším charakteristickým prvkem je přední spoiler s nápisem Trophy.

Vnitřek vozu je pak naprosto totožný s variantou Mégane R.S. Snad jen volant částečně potažený alcantarou dostanou zákazníci nejsilnějšího provedení již ve standardu. Skvěle padne do ruky a chlubí se také červeným prošíváním a logem R.S.. Pod volantem resp. na sloupku řízení se nachází rozměrná pádla pro manuální mód automatické převodovky EDC. Jinak je přístrojová deska velmi kvalitní a chlubí se přehledností a dobrou ovladatelností prakticky všech tlačítek. Samozřejmostí je i ovladač jízdních režimů Drive Select. Ten se nachází na středové konzoli naproti ovladači samočinné převodovky.

Příplatková skořepinová sportovní sedadla Recaro (+55 tisíc Kč) mají skvělé boční vedení a to jak v oblasti beder, tak stehen cestujících. Navíc jsou čalouněná příjemnou alcantarou. Jedinou nevýhodou je fakt, že částečně omezují prostor pro posádku vzadu a na jejich vyhřívání můžete rovněž zapomenout.  Přestože se Mégan R.S. chlubí praktickou pětidveřovou karosérií, na delší cestování na zadních sedadlech však tento vůz pravděpodobně nikdo využívat nebude.

Posílený motor

Pod kapotou testované ultimativní verze Mégane R.S. Trophy EDC se nachází čtyřválec se zdvihovým objemem 1798 cm3. Oproti standardní variantě Mégane R.S. má Trophy EDC o 20 koní vyšší výkon a 30 N.m větší točivý moment (u varianty s automatickou převodovkou). Výsledkem je tedy 221 kW při 6000 ot/min a největší točivý moment 420 N.m při 3200 ot/min.

V porovnání s motorizací modelu Mégane R.S. dostala pohonná jednotka novou hlavu s odolnějším materiálem, který lépe odvádí teplo. Turbodmychadlo pak má přepracovaný přívod vzduchu a uvnitř nechybí keramická kuličková ložiska. S ohledem na pohotovostní hmotnost 1443 kilogramů (bez řidiče) jsou tyto parametry zárukou perfektní dynamiky. Vždyť Renault Mégane R.S. Trophy EDC s tímto motorem zrychlí z 0 na 100 km/h za 5,7 s a jeho maximální rychlost činí 255 km/h. Subjektivně vůz reaguje na jakékoliv přidání plynu daleko ostřeji, než standardní Mégane R.S..

Výfuk se chlubí aktivní klapkou, která mění zvuk v závislosti na jízdním režimu, otáčkách a zatížení motoru. Aktivní klapka je samozřejmě otevřená v ostrém jízdním režimu Race/Sport, kdy motor ve vysokých otáčkách decentně práská do výfuku. V módu Neutral dochází k otevření klapky až po překročení hranice 4000 ot/min. Jízdní režim Comfort pak klapku drží na uzdě v podstatě neustále, pokud zrovna nezrychlujete na plný plyn. Obecně je klapka buď naplno otevřená, nebo zavřená. Neotevírá se tedy postupně s rostoucími otáčkami, jako v případě některých jiných vozů. Zvukový projev varianty Mégan R.S. Trophy EDC tedy potěší nadšené řidiče více, než v případě standardní verze R.S.. A tím nám Renault udělal obrovskou radost!

Dvouspojkový automat EDC se chlubí velmi rychlým a intuitivním řazením. V manuálním módu chválíme rozměrná pádla pod volantem a také schopnost převodovky držet motor ve vysokých otáčkách bez automatického přeřazení.  Má to však jeden háček. Umístění pádel na pevném sloupku řízení totiž znamená, že při výraznějším pohybu volantem ztratíte pádlo z dosahu. Vyžaduje to tedy pustit volant jednou rukou a přeřadit. Je jasné, že v zatáčkách se obecně řadit nemá, ale při razantním výjezdu občas potřebujete přeřadit na vyšší stupeň v závislosti na rychlosti a charakteru zatáčky. Možnost manuálního řazení pomocí ovladače na středové konzoli bohužel Mégane R.S. Trophy EDC nenabízí.

Přestože o apetit motoru u vozu této kategorie příliš nejde, s naměřenými výsledky jsme byli spokojeni. Spotřeba pohonných hmot varianty s automatickou převodovkou je prakticky shodná v porovnání s vozem vybaveným šestistupňovým manuálem. Při snaze o úspornou jízdu jsme jezdili pod osmilitrovou hranicí, což považujeme za velmi dobrý výsledek. V ostrém módu je pochopitelně několikanásobně vyšší. Ve městě počítejte s průměrem kolem 10 l/100 km, na dálnici při rychlostním limitu 130 km/h točí motor 2950 ot/min a spotřebuje 8,4 l/100 km. Ale o apetit motoru u vozu této kategorie samozřejmě příliš nejde.

Ve znamení agility

Nejsilnější Renault Mégane R.S. Trophy byl překvapivě vybaven i sofistikovaným systémem natáčení zadní nápravy 4CONTROL. Díky němu automobil částečně boří fyzikální zákony a chová se výrazně jinak. Zadní náprava se do rychlosti 60 km/h natáčí v opačném směru než kola přední a po překročení hranice 60 km/h pak ve stejném směru. V režimu Race je pak tato hranice posunuta na 100 km/h.

My považujeme za daleko přirozenější režim, kdy zadní náprava reaguje opačně než ta přední tj. do 60 km/h respektive 100 km/h. Auto je díky tomu velmi hbité a v kombinaci se strmým řízením umožňuje projíždět prudké zatáčky poměrně rychle. Díky řiditelné zadní nápravě je Renault tedy velice agilní a někdy až možná příliš hravý. Vyvolat přetáčivý smyk pouze pohybem volantu je při vypnuté stabilizaci otázkou okamžiku.

Sportovní podvozek Cup je cítit prakticky okamžitě po rozjezdu. Renault je velmi tuhý a hbitě reaguje na sebemenší podněty ze strany řidiče. S podvozkem Cup dostanete i samosvorný diferenciál Torsen mezi předními koly, který auto efektivně katapultuje z každé zatáčky. Samozřejmě při zachování skvělé trakce předních kol. Tahle kombinace není zrovna ideální pro komfortní jízdu, protože charakter tlumičů stiskem tlačítka nezměníte – tlumiče totiž nejsou adaptivní. Na druhou stranu je dobré u sportovního auta cítit, co se děje pod jeho koly. Na kvalitních silnicích je Renault relativně komfortní, horší je to pochopitelně na rozbitém povrchu.

Verze Trophy nabízí také posílené brzdy s bimetalovými drážkovanými kotouči. Ty vpředu se chlubí průměrem 355 mm. Vzadu nejsou sice větrané, jejich průměr 290 mm je však více než dostatečný. Brzdové třmeny se účinně zakusují do kotoučů a my jsme tak ani jednou nezaznamenali ztrátu brzdné síly a to i přesto, že jsme je rozhodně nešetřily. Brzdy se navíc skvěle dávkují. Posilovač řízení je optimálně naladěn, příliš zpětné vazby však nenabízí. Na druhou stranu vám podvozek dává spousty dalších signálů co se pod koly vozu děje.  

Resumé

Renault Megane R.S. Trophy EDC je ultimativní hatchback s pohonem předních kol a automatickou převodovkou. Právě díky těmto atributům je snadno řiditelný i pro méně zkušeného řidiče. A nutno dodat, že i takový řidič s ním může být velmi rychlý. Auto je ale dobře využitelné také pro denní ježdění, pokud si tedy zvyknete na poměrně tvrdý charakter odpružení.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Renault
Model:Megane R.S.
Karosérie:Hatchback
Motor:Trophy 300 EDC
Palivo:benzín
Rok výroby:2019
Technické parametry
Typ motoru:Přeplňovaný zážehový
Válce:4
Objem motoru:1798 ccm
Nejvyšší výkon:221 / 6000 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:420 / 3200 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:255 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:5,7 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:7,7 / 9,4 / 6,7 l, kWh
Velikost zav. prostoru:294 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):49,7
Pohotovostní hmotnost:1443 Kg
Nosnost:490 Kg
Základní cena:958 000 Kč
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:1 010 000 Kč

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -