Nová Toyota Yaris Cross – malé SUV s řadou předností

Novinky
08.06.2021

F T G

Nová Toyota Yaris Cross – malé SUV s řadou předností

Představená Toyota Yaris Cross v mnohém navazuje na stále oblíbený sesterský model Yaris, který si v minulých letech po zásluze získal celou řadu příznivců. Módní vlna kompaktních crossoverů přiměla konstruktéry ke změně a výsledkem je  další malý městský vůz tentokrát ze segmentu B-SUV s rozšířeným názvem o Cross.

Tato novinka má nabídnout nejen stylovější vzhled směřující do kategorie SUV, ale také více prostoru pro posádku a zavazadla, lepší jízdní vlastnosti a navíc přináší celou řadu moderních automobilových technologií současnosti.

Pokroková podvozková platforma GA-B

Yaris Cross je podobně jako hatchback Yaris postaven na nové podvozkové platformě TNGA GA-B od Toyoty. Právě ta dnes zajišťuje vysokou úroveň tuhosti karoserie a dobře vyvážený podvozek pro velmi dobré jízdní vlastnosti v různých provozních situacích. Díky svým rozměrům je tento vůz zejména určen do městského a příměstského provozu. Svým uživatelům vedle vyšší polohy za volantem poskytuje pohodlnou jízdu v praktickém  a poměrně prostorném interiéru. Yaris Cross má stejný rozvor 2560 mm jako nový Yaris, ale je o 240 mm delší (4180 mm) ve prospěch většího prostoru v interiéru vozu. V tomto srovnání narostla i celková šířka na 1765 mm a výška na 1560 mm.

Hodně pozornosti bylo věnováno  přepravě nákladů. Například výškově nastavitelné dno zavazadelníku o základním objemu 397 litrů umožnuje vytvořit další prostor pod jeho podlahou, případně jednoduše zvětšit  přepravní objem. Nechybí zde ani systém pružných pásů pro upevnění nákladu a jistě zajímavá je nabídka příplatkové volby elektrického otevírání pátých dveří. Navíc zadní sedadla dělená v poměru 40:20:40 lze variabilně sklápět a tak ještě lépe přizpůsobit zavazadlový prostor pro různé přepravní potřeby.

Hybrid již v základu

Pro modelový rok 2021 je v nabídce celkem pět stupňů výbavy: Active, Comfort, Executive, Adventure nebo Premiere Edition. U prvních dvou výbav lze objednat vůz s klasickou tříválcovou patnáctistovkou Dynamic Force. Ta disponuje výkonem 92 kW (125 k) a pomocí šestistupňové manuální či automatické převodovky Multidrive S pohání přední kola. Nabídka ve výbavě Active je s tímto agregátem za 435 000 Kč, ve výbavě Comfort za 470 000 Kč. Za automatickou převodovku je v tomto případě příplatek 35 000 Kč.

Prakticky u všech výbav Toyoty Yaris Cross lze pořídit tuto novinku s hybridním pohonem o maximálním výkonu 85kW (116 k). Tříválec 1.5 Hybrid  pracuje v Atkinsonově cyklu, poprvé uvedeného u nového hatchbacku Yaris. Vzhledem k mimořádné hospodárnosti celého systému se počítá s tím, že Yaris Cross s pohonem předních kol bude vykazovat emise CO2 pod 100g/km a u provedení s pohonem všech kol pod 110g/km. Verze s pohonem předních kol stojí od 525 000 Kč ve výbavě Active.

Pohon všech kol je dostupný od druhého stupně Comfort za příplatek 50 000 Kč. Tento inteligentní systém pohonu všech kol AWD-i v závislosti na jízdních podmínkách automaticky přepíná mezi pohonem samotných předních kol nebo pohonem obou náprav. Standartní součástí jsou manuálně nastavitelné režimy Trail a Snow zaměřené na zvýšení stability vozu za náročnějších provozních podmínek. Předností tohoto systému pohonu všech kol je vedle kompaktních rozměrů i nízká hmotnost a s tím související příznivá spotřeba paliva.

Další prvky výbavy na přání

Od středního stupně výbavy je Cross vybaven LED světly, vzadu navíc se sekvenční aktivací ukazatelů směru. Standardem jsou i robustní nástavce prahů a lemování kolem podběhů kol. Verze Adventure, určená například pro cesty z města do přírody, se například odlišuje krytem pod předním nárazníkem a ochranným krytem na zádi vozu. Součástí této výbavy jsou ve standardu stříbrné střešní ližiny a 18" litá kola v tmavě šedé povrchové úpravě.

Nejlépe vybavenou Toyotu Yaris Cross s automatickou převodovkou e-CVT a pohonem všech kol pořídíte za 735 000 Kč. V tomto případě se jedná o vrcholovou verzi Premiere Edition s koženým čalouněním sedadel a 18 palcovými koly z lehkých slitin s broušenými povrchy. U tohoto provedení nechybí elektrické otevírání zadních dveří se senzorem mávnutí nohou, head-up displej nebo volitelné dvoubarevné provedení. Tato limitovaná série Premiere Edition se bude nabízet po dobu prvních 12 měsíců od uvedení novinky na trh.

Pokročilé technologie pro náročnější zákazníky

Yaris Cross je vybaven zbrusu novým multimediálním systémem Toyota Smart Connect, který nabízí  bezproblémovou konektivitu mobilních zařízení bez použití kabelů. Navigace v podobě devíti palcového displeje multimédií s jemnou grafikou podporuje online aktualizace map prostřednictvím cloudu, dopravní informace v reálném čase a informace o událostech na cestě, jakožto i vyhledávání bodů zájmu online. Uživatelé nového Yarisu Cross si pomocí mobilní aplikace MyT mohou odeslat předem naplánované trasy a nastavit palubní klimatizaci ještě před samotným nástupem do vozidla. Na dálku je také možné vozidlo zamykat a odemykat.

Další novinkou v nabídce, která stojí za pozornost je pokročilý parkovací asistent Toyota Teammate. V jízdní praxi  navede vůz na parkovací místo pomocí intuitivního ovládání na displeji multimediální soustavy. Propracovaná funkce poloautonomního parkování zajišťuje hladké zaparkování vozu se snazším manévrováním díky 360° panoramatické kameře. Tento systém vůz bezpečně navede do cílového místa, aniž by se řidič dotknul volantu nebo plynového pedálu. Systém funguje i v noci nebo v místech, kde není parkování označené čarami. Disponuje také paměťovou funkcí s možností uložit si konkrétní parkovací místo, třeba na příjezdové cestě u domu.

Novou Toyotu Yaris Cross si je možné prakticky již nyní prohlédnout u prodejců značky po celé ČR. Pro zájemce je v současnosti také připravena zajímavá akční nabídka na vybrané verze. První zákaznické vozy budou předávány v průběhu října. Další informace a poznatky z provozu s novým Yaris Crossem  brzy přineseme v redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -