Skicircus Saalbach – skutečný zážitek nejen pro zimní sportování

Outdoor
27.12.2021

F T G

Skicircus Saalbach – skutečný zážitek nejen pro zimní sportování

Oblíbený rakouský lyžařský areál s výstižným názvem Skicirkus Saalbach – Hinterglemm – Leogang - Fieberbrunn najdeme ve spolkové zemi Salcbursko a od nedávného připojení další oblasti Fieberbrunn částečně i ve spolkové zemi Tyrolsko.  Celá oblast s téměř 270 kilometry sjezdovek a desítkami vleků a lanovek patří do Kitzbühlských Alp a je jednou z nejvyhledávanějších a také nejrozsáhlejších středisek zimních sportů a letní turistiky.

Na konci zalesněného údolí Glemmtal, kde pramení řeka Saalach, leží sportovní centra Saalbach a Hinterglemm, která jsou hlavními centry této lyžařské oblasti. Třetí oblast Leogang v údolí Leoganger Tal je propojená sjezdovkami především díky kabinové lanovce Asitz.

Desatero na sjezdovce

Na internetu získáte všechny aktuální zdravotní nařízení a doporučení pro cestování do Rakouska a je nezbytné je plně respektovat. Při sportování věnujte pozornost všem bezpečnostním a provozním pravidlům, která zde výstižně nazývají „Desatero na sjezdovce“. Jednou z hlavních zásad je na lyže jen s přilbou. Praxe prokázala, že přilba je jednoduchá a velmi účinná pomůcka pro ochranu zdraví, musí mít správnou velikost a na hlavě dobře sedět.

Dalším pravidlem je nepřeceňovat své schopnosti, před jízdou na sjezdovce se vždy rozhlédnout a vyjet, až když je volno. Důležité je také vždy dodržovat dostatečnou vzdálenost a lyžovat raději bezpečně než rychle. Velkou chybou je  zastavovat uprostřed sjezdovky a především v místech, kde vás ostatní lyžaři mohou snadno přehlédnout. Při pádu je nutné se co nejrychleji zvednout a pokud je to možné přemístit se do místa s dobrou viditelnosti ze všech stran. V případě příjezdu k nehodě nabídněte pomoc a v nutnosti přivolejte záchrannou službu. Také se doporučuje označit místo nehody například lyžemi ve zkřížené poloze pro dobrou viditelnost ostatních lyžařů.  Pokud jezdíte na sjezdovce s menšími dětmi, mějte je vždy pod dozorem. Alkohol si rozhodně nechte až po dojetí posledního svahu.

Pro motoristy z České republiky cesta do Saalbachu směřuje po dálnici od Mnichova nebo Salzburgu. Dále pokračujeme na Lofer a Saalfelden a odtud přímo do Saalbachu. Pokud pojedete naší doporučenou trasou z Německa, nebudete prakticky potřebovat rakouskou dálniční známku. Lyžaři mají v tomto skiregionu k dispozici hned několik bezplatných parkovišť přímo u lanovek. Vzdálenost ze Saalbachu na dálnici Mnichov – Salzburg  je zhruba 70 kilometrů. V Rakousku platí většinou stejné dopravní předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat včetně rychlostních limitů, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit.

Pestré zimní lyžařské nabídky

Skicircus Sallbach dnes nabízí lyžařům 140 kilometrů modrých svahů pro začátečníky, 112 kilometrů červených tratí pro pokročilé a 18 kilometrů jsou černé sjezdovky pro nejnáročnější lyžaře. Kromě samotných sjezdovek je v regionu k dispozici 70 lanovek a vleků, přes 60 horských chat, celá řada snowparků a osvětlených sjezdovek pro večerní lyžování. Navíc celé údolí mezi Lengau a Vordeglemm je propojené čtyřmi linkami skibusů, které jsou zdarma pro držitele skipasů a téměř ideálně od 9 do 17 hodin propojují všechny části celého lyžařského areálu, které jsou rozložené vlevo a vpravo kolem hlavní páteřní údolní komunikace.

Z novinek stojí za pozornost desetimístná kabinková lanovka Schönleitenbahn s mezistanicí o celkové délce 2800 metrů. Moderní kabinky známého výrobce Doppelmayr již mají místa k sezení. Tím se nejen podstatně zvyšuje komfort přepravy, ale narostla také přepravní kapacita včetně zkrácení doby jízdy. Stejně jako u původní lanovky kabiny mezistanicí plynule projíždějí a není nutný přestup.

Na druhém konci údolí, v Hinterglemmu je v provozu propojovací desetimístná kabinková lanovka 12er Express, která se svou délkou pouhých 240 metrů při převýšení 27 metrů je nejkratší kabinkovou lanovkou na světě. Jejím hlavním účelem je propojení dojezdu sjezdovky z Westgipfelbahn k dolní stanici lanovky Zwölferbahn a odstranění původního pěšího přechodu. Z centra Saalbachu vyjíždí kabinková lanovka na vrchol Schattberg Ost se zajímavou černou non-stop sjezdovkou Nordabfahrt.

Po bezlesém východním svahu Schattbergu vede široká červeno-modře značená a poměrně svižná trať Limberg s několika variantami.  Další možností je pomalejší čtyřsedačka, od jejíž dolní stanice lze pokračovat do údolního Vorderglemmu a odtud na protější, jižně orientované svahy  s případným pokračováním dále do Leogangu.

Stačí si jen vybrat

Hlavní tahy tohoto rozsáhlého lyžařského střediska jsou až na výjimky obsloužené expresními, často krytými a nejnověji i vyhřívanými sedačkami. Celou oblast lze pohodlně a prakticky bez sundání lyží projet proti směru hodinových ručiček (Saalbach – Schattberg Ost – Vorderglemm – Leogang – Kohlmaiskopf – Hochalm – Zwölferkogel – Schattberg West – Saalbach). Sjezdovky dojíždějí přímo do stanic lanovek, jediný a krátký přechod silnice je v Saalbachu k sedačce Bernkogel.

Vlastní propojení Saalbachu a Fieberbrunnu s dalšími 43 kilometry sjezdovek zajišťuje lanovka vedoucí přes údolí mezi vrcholem Reiterkogelu (Saalbach) a svahem Reckmoos (Fieberbrunn). Z obou stran směřují k mezistanici umístěné v nejnižším bodě Hörndlingergra­ben nové sjezdové tratě. Zvlášť červená trať z Reiterkogelu (Vierstadlalm) bude s délkou 3,5 km a převýšením 780 m dalším sportovním zpestřením tohoto nového lyžařského areálu.

Postupně se zde připravuje i propojení se známým areálem Schmittenhöhe, který se rozkládá nad nedalekým střediskem Zell am See. Tímto spojením se má skiregion Saalbach postupně stát největším plně propojeným lyžařským centrem a také jedním z deseti největších skiareálů v celých rakouských Alpách. Již dnes je sjízdná nová ski-route Sonnkogl-Viehofen, která se v budoucnosti promění v upravovanou a zasněžovanou sjezdovku. Návrat do Zell am See zatím zajišťuje skibus, brzy zde ale má vyrůst nová kabinková lanovka.

Zábava i mimo sjezdovky

Celá oblast nabízí pestrou paletu mimolyžařských aktivit. Zábavu si užijete například na sáňkařských drahách, koná se zde také noční sáňkování na osvětlené trase, nechybí bruslařská dráha a k dispozici je krytý bazén se saunami a soláriem. Do Asitzu v Saalfelden Leogang často míří zájemci o sjíždění lanových skluzavek zvaných Zipline. Právě tudy totiž vede jedna z nejdelších a nejrychlejších skluzavek na světě. Na Zipline dlouhé 1,6 kilometrů můžete zažít prudkou jízdu do údolí o rychlosti až 130 km/h. Na konci údolí Saalbach Hinterglemm se nachází stezka korunami stromů, která je nejvýše položenou trasou tohoto typu v Evropě. V kombinaci s alpským „Golden Gate Bridge“ jde o skutečně ojedinělý velmi zajímavý projekt. 

Také nabídka aprés-ski je v oblasti Saalbach Hinterglemm velmi pestrá. Navštívit můžete hospůdky a restaurace, nebo typické horské chaty. Místní kuchyně je poctivá, vydatná a spoléhá se na regionální produkty, protože Salcbursko už roky podporuje bio zemědělství a místní farmáře. Ti vyrábějí třeba výborné sýry, na kterých si můžete pochutnat v kombinaci s tradičními noky a pažitkou, ale do místních restaurací dodávají také lahodné hovězí a jehněčí maso. Zklamaní nebudete ani v případě, že preferujete mezinárodní kuchyni, vyhledáváte lehká či vegetariánská jídla nebo si rádi osladíte život. Kalendář zajímavých akcí připravených na letošní zimní sezónu rozhodně stojí za pozornost.

Letní turistické a cyklistické aktivity

Oblíbené rakouské středisko zimních sportů Saalbach Hinterglemm rozhodně nezahálí ani v letní sezóně a jeho program je stejně bohatý jako v zimě. Právě spojením dvou místních horských osad Saalbach a Hinterglemm zde postupně vzniklo sportovní centrum, které si získalo mezinárodní oblibu nejen v zimě, ale také v letních měsících. Dnes tato oblast nabízí velké množství příležitostí pro sportovní a rekreační využití právě i v letní turistické sezóně. Pěší turisté si zde mohou vybrat z téměř 400 kilometrů turistických tras. Výhodou je, že cesty vedou často úzkými pěšinami na hřebenech a umožnují skutečně jedinečný výhled  do údolí a po okolních alpských velikánech.

Příznivci cyklistiky jistě ocení výjezdy lanovkou do výšek horních stanic 1500 až 2000 metrů nad mořem a zde je pro ně připraveno téměř 160 kilometrů cyklistických tras různé náročnosti. Díky tomu, že dojezdová vzdálenost z Prahy nebo Brna do samotného Saalbachu nepřesahuje 500 kilometrů tak je tento atraktivní turistický region vhodný i pro návštěvu na prodloužený víkend.

V létě je jenom v této oblasti v běžném provozu celkem šest lanovek: Kohlmaisbahn, Schattberg X-press a Schattberg Sprinter v Saalbachu. Dále se jedná o oblíbené lanovky Westgipfelbahn, 12er Kogel Bahn a Reiterkogelbahn v Hinterglemmu. Podrobnější informace lze získat  v informačním centru nebo na webových stránkách regionu.

Vedle stovek kilometrů turistických a cyklistických cest si zde v letních měsících užijete krásnou přírodu ale i další zábavu na hřištích nebo tenisových kurtech. Za pozornost stojí i návštěva místní musea s bohatými informacemi a fauně a flóře v této oblasti. Pro letní hosty nebo celé rodiny  s dětmi je v samotném centru areálu i blízkém okolí připravena široká nabídka ubytování od jednoduchých penzionů se snídaní až po luxusní čtyř a pětihvězdičkové hotely s pestrou nabídkou služeb. Více na www.saalbach.com

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -