Nová Toyota Aygo X – crossover s pokrokovou technikou již od základu

Novinky
11.02.2022

F T G

Nová Toyota Aygo X – crossover s pokrokovou technikou již od základu

K nejlevnějším automobilům na našem trhu donedávna patřila také malá Toyota Aygo, která se společně s Peugeotem 108  a Citroenem C1 vyráběla v kolínské automobilce TPCA. Dnes to již neplatí, tento výrobní závod nově patří pouze japonské Toyotě a nese název Toyota Motor Manufacturing Czech Republic.

Z výrobních linek začnou již v březnu 2022 sjíždět první zcela nové Toyoty Aygo X třetí generace. Nepůjde již o klasické mini hatchbacky, ale crossovery, které mají být důstojnými nástupci předchozích dvou modelových řad tohoto  praktického a u řady uživatelů oblíbeného městského vozítka.

V každém směru výrazná proměna

Již při prvním pohledu na představený model je zcela jasné, že Nové Aygo X  výrazně narostlo. Je o 235 mm delší (3700mm), o 125 mm širší (1740 mm) a o 65 mm vyšší (1510 mm) s rozvorem 2430 mm. Tyto větší rozměry umožnily nabídnout vedle stylovějšího vzhledu především více prostoru pro posádku a zavazadla. Základem vozu se stala nová platforma TNGA GA-B, kterou má společnou s modely Toyota Yaris a Toyota Yaris Cross po úpravách v čelní a zadní části. Právě touto změnou získal nový vůz výrazně lepší tuhost a dobře vyvážený podvozek pro optimální jízdní vlastnosti v různých provozních situacích při zachování potřebného cestovního komfortu. Provozovatelé ocení výraznější odhlučnění kabiny, především u vyšších verzí výbav.

Vlastní hmotnost nového Ayga X i přes výrazný nárůst rozměrů stoupla pouze o 30 kilogramů, aktuální celková hmotnost je nyní uváděna 1360 kilogramů. Novinka se také chlubí mimořádně malým poloměrem otáčení jen 4,7 metrů a to je pro stísněný městský provoz často velmi důležitý údaj. Vzhledovým přínosem jsou rozhodně plastové lemy a kola o rozměrech 17 palců, u vyšších verzí dokonce 18 palců. Uživatele jistě příjemně překvapí nabídka barevnosti karosérie. U základních provedení je možné vybrat z bílé, stříbrné a černé, u vyšších výbav barevné lakování s černou střechou a  odstíny inspirovanými kořením jako červená, béžová, modrá a zelená.

Zajímavostí je příplatková plátěná shrnovací střecha, která udělá z vozu tak trochu kabriolet ve francouzském stylu pro horké letní měsíce. Asi tím největším přínosem ve srovnání s předchůdci je zvětšení vnitřního prostoru, dostatečný posun předních sedadel i pro vyšší uživatele a výškově nastavitelný volant. Zadní sedadla však stále slouží spíše  pro  děti nebo po složení opěradel jako další prostor pro náklad. Výrobce to zdůvodňuje tím, že zadní sedadla využívá jen pár procent zákazníků. Zavazadlový prostor dnes nabízí slušných 231 litrů, což je pro tuto kategorii malých vozů solidní hodnota, další prostor se získá složením zadních opěradel.

Bezpečnostní výbava nyní zaznamenala velký posun. Aygo X nabízí již v základu funkce jako adaptivní tempomat, nouzové brzdění, které nereaguje jen na auta, ale i chodce nebo cyklisty. Navíc představená novinka se  umí držet v jízdním pruhu, čte značky, přepíná dálková a potkávací světla nebo sleduje únavu řidiče. Kvůli ochraně při bočním nárazu má dokonce středový airbag mezi řidičem a spolujezdcem. Za příplatek jsou k dispozici full LED světlomety. Prakticky  bez doplatku je k dispozici rádio se sedmi palcovým dotykovým displejem, které podporuje zrcadlení mobilního telefonu. Nejvyšší verze pak nabízí dokonce devíti palcovou navigaci s online funkcemi.

Tradiční motorizace a paleta výbav

V aktuální nabídce najdeme pouze jediný motor 1.0 VVT-i  a tím je přepracovaný atmosférický litrový benzinový tříválec 998 cm3 o výkonu 53 kilowattů při 6000 ot/min, točivý moment 93 Nm při 4400 ot/min. Tento agregát s přímým vstřikováním  má největší zásluhu na nízkých emisích CO2 a velmi příznivé spotřebě, oficiálně udávané kolem pěti litrů. Volit je možné  verzi s pětistupňovým manuálem nebo převodovkou s plynule měnitelným převodem CVT. Plynulý projev variátoru majitelé této novinky jistě ocení opět především v městském provozu. Výrobce udává největší rychlost 158 km/h, zrychlení 0 – 100 km/h hodnotou 14,9 s.

Prodejním základem nové Toyoty Aygo X je výbava Active, nyní za 319 000 Kč. Při využití akčních slev se lze dokonce dostat na částku 299 000 Kč. Za tuto cenu může mít nový majitel již velmi slušně vybavený vůz. Například manuální klimatizaci, elektrická přední okna, LED denní svícení, multimediální systém se sedmi palcovou dotykovou obrazovkou  nebo sedmnáctipalcová kola. Další představený výbavový stupeň je verze Komfort za 332 000 Kč. Zde se navíc nabízí parkovací kamera, více barevných detailů a reproduktorů, otáčkoměr, kryt zavazadlového prostoru a také lepší odhlučnění. Pro verzi Komfort a vyšší výbavové stupně si lze objednat místo mechanické pětistupňové převodovky také automatickou převodovku S-CVT za 35 000 Kč.

Další vyšší výbavy přichází zejména s nabídkou  čtyř barev laků a černou střechou, tedy atraktivnějším dvoubarevným provedením. Třetí stupeň Style v ceně 354 000 Kč již má mlhovky, ochranné prvky, lakované nárazníky a další doplňky interiéru v barvě vozu. Za pozornost stojí i multimediální systém s osmipalcovou obrazovkou a litá sedmnáctipalcová kola. Pomocí dalších příplatkových paketů lze doplňky dále rozšířit a prakticky se přiblížit k dalšímu výbavovému stupni Executive, který se bude prodávat za 404 000 Kč. Zde najdeme již sedadla  s koženými bočnicemi, více dekorů, osmnáctipalcová kola a některá další atraktivní vylepšení.

Prvních šest měsíců od zahájení výroby nabídne prodejce špičkovou výbavu akční verze Limited za 426 000 Kč v zeleném lakování s atraktivními oranžovými dekory Mandarina a unikátními litými koly, opět v největším možném rozměru pro tento model. Také  v tomto případě se nabízí zájemcům možnost doplnění výbavy podle individuální volby. Nová Toyota Aygo X se v prodejní síti této značky již objednává od začátku letošního roku.  Plná výroba v kolínském závodě se rozjede v březnu a již v dubnu se první objednané vozy budou předávat zákazníkům. Další podrobnější  informace včetně poznatků z provozu brzy přineseme v redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -