Val Thorens – skutečný vysokohorský ráj lyžování ve francouzských Alpách

Outdoor
08.12.2023

F T G

Val Thorens – skutečný vysokohorský ráj lyžování ve francouzských Alpách

Největší lyžařskou oblastí na světě jsou Tři údolí (Les Trois Vallées), které leží v srdci Savojských Alp, v údolí Tarentaise ve francouzském regionu Rhone-Alpes. Tři údolí tvoří Méribel, Courchevel, Les Menuires a Val Thorens. Právě posledně jmenované je v současnosti také nejvýše položený lyžařský resort v Evropě.

Vlastní centrum Val Thorens se nachází v nadmořské výšce 2300 metrů a okolní vrcholky převyšují 3000 metrů. Pyšní se dvěma obrovskými ledovci a spoustou severně orientovaných svahů s celosezónní bohatou sněhovou nadílkou.

Lyžování s řadou předností

Samotné Val Thorens dnes nabízí návštěvníkům více než 30 vleků a lanovek s téměř 150 kilometry upravených sjezdovek všech obtížností pro lyžaře i snowboardisty. Exponovaný terén začíná doslova u dveří prakticky všech apartmánů a hotelů.  Dominantou střediska je ledovec Péclet, kam jede jedna ze čtyř lanovek s místním označením Funitel. Jedná se o moderní kapacitní lanovky zavěšené na dvou lanech, které mohou být v provozu i při silnějším větru.

Velkou atrakcí střediska je rozhodně obří kabinová lanovka na Cime de Caron (3200 m n. m.), která najednou odveze až 150 osob. Návštěva vrcholu je skutečným zážitkem nejen pro překrásné výhledy, ale také pro následné adrenalinové sjezdy různých obtížností zpět do skiresortu nebo čtvrtého údolí.

Každému návštěvníkovi se ve Val Thorens nabízejí překrásné panoramatické výhledy na okolní vrcholy francouzských, italských a švýcarských Alp. Krajina jako v pohádce, kde není o sníh nouze a kde si každý najde možnost plného vyžití na sněhu. Zvolit si můžete nejen jednu z desítek červených,  modrých nebo  černých sjezdovek popřípadě dát přednost běžkám, nočnímu putování po sněhu se svítilnami anebo prožít noc v iglú. Val Thorens je připravený i na rodiny s dětmi. Pro nejmenší od 18 měsíců nabízí opatrování v celodenním zařízení a od věku tří let lyžařskou školu.

Skutečnou devizou tohoto nejvýše položeného skiresortu je nadstandardní sněhová jistota pramenící z jeho nadmořské výšky a severní orientace většiny svahů. Dostatek sněhu po celou sezónu navíc pojišťuje i dvě stě sněžných děl, které usnadňují co nejlepší přípravu tratí pro návštěvníky. Obvykle zde panují poměrně stabilní povětrnostní podmínky, plné slunce a prachového sněhu, které dávají jak začátečníkům tak pokročilým možnost užít si dovolenou na horách až do konce zimy, která zde trvá prakticky až do května.

Bezpečná cesta a celá zimní dovolená

Volba vlastní cesty autem do francouzských Alp záleží na konkrétní výchozí a cílové destinaci. Jedna z nejčastějších silničních tras z ČR do Francie na hory směřuje přes Rozvadov, Německo a následně přes švýcarskou Ženevu až do francouzského města Albertville. Z olympijského Albertville to dále po rychlostní silnici trvá asi dvacet minut do Moutiers, kde se cesty dělí do několika známých lyžařských center oblasti Tři údolí.

Ukazatele nás již zde navádí přímo přes Les Menuires do nejvyššího centra Val Thorens. Z hlubokého údolí je to zhruba třicet kilometrů. Nejbližší mezinárodní letiště je v Ženevě (160 km), nebo St. Exupéry v Lyonu (200 km) popř. v Grenoblu (160 km), odtud se dostanete až na místo autobusem nebo taxi.

Doporučujeme využít navigační aplikace, které zohledňují uzavírky horských průsmyků, varují řidiče před zácpami a navrhnou alternativní objízdné trasy. Nepodceňujte uložení věcí v autě a zabezpečte veškeré předměty tak, aby vás a vaše spolucestující nemohly ohrozit volným pohybem v případě prudkého brzdění či nárazu. Týká se to nejenom lyží, snowboardů, lyžařských bot a holí, ale např. i helem a běžných zavazadel. Všechny tyto předměty patří do zavazadlového prostoru.

Nezapomeňte se na zimní dovolenou dobře pojistit. Podle statistik smluvních pojišťoven jsou nejčastějšími problémy úrazy na sjezdovkách, zejména srážky s jiným lyžařem, úraz na ledu nebo při nárazu do stromu. Lze si koupit i francouzské komerční připojištění, které nabídnou přímo u pokladny při nákupu skipasu. Nutností je zde vzhledem k nadmořské výšce kromě kvalitního oblečení také opalovací krém s vysokým faktorem a sluneční brýle.

Pro někoho může být pobyt v této nadmořské výšce problémem a nutností je dostatek tekutin nejlépe iontových nápojů. Předejde se tak bolestem hlavy, křečím a zvýšené únavě. Odborníci také varují před podceněním únavy, hlavně v odpoledních hodinách nebo při dlouhých jízdách z domova do zimních středisek.

Na internetu snadno získáte všechny aktuální nařízení a doporučení pro cestování do Francie a vyplatí se je plně respektovat. Při sportování na lyžích nebo snowboardu věnujte pozornost všem bezpečnostním a provozním pravidlům. Jednou z hlavních zásad je na lyže nebo snowboard jen s přilbou. Praxe prokázala, že přilba je jednoduchá a velmi účinná pomůcka pro ochranu zdraví, musí mít správnou velikost a na hlavě dobře sedět. Dalším pravidlem je nepřeceňovat své schopnosti, před jízdou na sjezdovce se vždy rozhlédnout a vyjet, až když je volno. Důležité je také vždy dodržovat dostatečnou vzdálenost a lyžovat raději bezpečně než rychle.

Velkou chybou je  zastavovat uprostřed sjezdovky a především v místech, kde vás ostatní lyžaři mohou snadno přehlédnout. Při pádu je nutné se co nejrychleji zvednout a pokud je to možné přemístit se do místa s dobrou viditelnosti ze všech stran. V případě příjezdu k nehodě nabídněte pomoc a v nutnosti přivolejte záchrannou službu. Také se doporučuje označit místo nehody například lyžemi ve zkřížené poloze pro dobrou viditelnost ostatních lyžařů.  Pokud jezdíte na sjezdovce s menšími dětmi, mějte je vždy pod dozorem.

Naše tipy pro skutečné sportovní zážitky

Celá škála lyžařských terénů se nabízí prakticky všude kolem Val Thorens. Dlouhé červené tratě vedou z ledovců Peclet, Chaviere i ze sedla Du Fond. Místním vrcholem je zmíněný vrchol Cime de Caron (3230 m) s členitou červenou popř. černou sjezdovkou, obě mají téměř 700 metrové převýšení. V oblasti za Caronem leží další oblast se středně náročnými tratěmi a velmi dlouhou přibližovací lanovkou ze „čtvrtého“ údolí – z Orelle. Můžete také vyjet na další dominantní vrchol Bouchet s krásnými výhledy a příjemným sjezdem k páteřní lanovce.

Jednoduše lze přejet na další sjezdovky nad sousedním Les Menuires nebo do dalších údolí celé oblasti. Díky rychlému a výkonnému systému lanovek a vleků jsou svahy okolních středisek relativně rychle přístupné, místní skipas má podobu bezkontaktní čipové karty. Důležité je dobře se zorientovat v tomto obrovském bludišti lanovek a tratí. Doporučujeme mít vždy u sebe plánek vleků a sjezdovek celé oblasti, který je k dispozici u pokladen. Využít můžete i služeb místních průvodců.

Pokud si tedy rozšíříte skipas na celou oblast Tři údolí prakticky za týdenní dovolenou jenom sotva stihnete projet všechny sjezdové trasy. V tomto případě na zájemce čeká téměř 600 kilometrů sjezdovek a velmi snadno lze navštívit sousední střediska Meribel/Mottaret, Les Menuires, Courchevel nebo další čtvrté údolí celé oblasti s názvem Orelle. Rozhodně se vyplatí vyjet i na nejvyšší dostupné vrcholky Cime de Caron, Bouchet nebo Mont du Vallon. Pozor ale na včasný návrat zpět, čas zde totiž rychle ubíhá a dobře se zorientovat v síti lanovek a vleků především za horší viditelnosti je někdy problém.

Relax patří k zimní dovolené

Ke zpříjemnění pobytu je určené místní sportovně relaxační wellness centrum zahrnující aquapark s bazénem, vířivkami, saunou a párou. K dispozici zde mají také kurty na různé míčové hry, jako je tenis, squash nebo badminton nebo třeba horolezeckou stěny a fitness centra. Ve vlastním středu  Val Thorens se nabízí také  spousta prodejen s potravinami, lyžařským vybavením nebo oblečením. Často se zde pořádají prodejní trhy s místními vyhlášenými francouzskými specialitami.

Pro večer jsou pro hosty připraveny místní restaurace, kavárny, vinárny, bary a v průběhu celé sezóny se návštěvníci zabaví nejrůznějšími kulturními akcemi od show akrobatického lyžování až  po noční sjezd s loučemi. V nabídce jsou i lety na motorovém rogalu nebo v závěsu s instruktorem. Nenechte si určitě ujít jízdu na saních či bobech na šest kilometrů dlouhé tobogánové dráze, pro návštěvníky opět skutečný adrenalin. Před jízdou vás navíc vybaví nejen boby s ručním ovládáním, ale i bezpečnostní přilbou.

Můžete si také najmout místního průvodce nebo se přihlásit do ESF (Ekole Ski France), kde každého zájemce velmi rychle zdokonalí v lyžařské technice. V centru se nachází vedle již zmíněných obchodních center také odborná lékařská pomoc, pošta nebo banka. Více na www.valthorens.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -