Krok k dokonalosti - Toyota Avensis D-4D (TEST)

Testy
06.10.2005

F T G

Krok k dokonalosti - Toyota Avensis D-4D (TEST)

Rodinný vůz střední třídy Toyota Avensis vyjíždí na silnici s novou paletou turbodieselů, které mají atakovat vznětové agregáty od konkurence především svými špičkovými výkonovými parametry a v neposlední řadě i šetrností k životnímu prostředí. Vyzkoušeli jsme 110 kilowatovou variantu s označením 2.2 D-4D.

 

Mezinárodní průzkumy nezávislých organizací hovoří jasně - v oblasti spolehlivosti se Toyota již několik let řadí na první příčku.

Skutečnost, že je v autorizovaných servisech Toyota větší „pořádek“ než u konkurence však rozhodně k automobilovému prvenství nestačí.

Při výběru vozu zákazníkem hrají totiž velkou úlohu právě emoce. A také parametry například v podobě pro mnohé z nás určitě opojujících zkratek kW a N.m.

Ještě nedávno měl avensis v nabídce pouze jediný vznětový agregát 2.0 D-4D s výkonem 85 kW, který byl stále častěji porážen nejen inovovanými německými TDI, ale i novinkami z vlastního kontinentu například vznětovou jednotkou 2.2 i-CDTi od japonské Hondy.

Nízká spotřeba paliva, dostatečný točivý moment k dispozici prakticky od volnoběhu a prodloužené servisní intervaly to vše podporuje poptávku po dieselových motorech a tak není divu, že se jednotliví výrobci pouštějí do nevypsaného souboje o nejvýkonnější pohonnou jednotku.

Toyota ve střední třídě vozů s koncepcí pohonu přední nápravy nasadila laťku opravdu hodně vysoko – uvedla totiž do výroby dva celohliníkové agregáty se vstřikováním common rail v rámci stejného zdvihového objemu 2.2 litru a to ve dvou výkonových verzích.

Slabší varianta 2.2 D-4D se 110 kW a 310 N.m využívá klasických solenoidových vstřikovačů s devítiotvorovými tryskami, výkonnější provedení 2.2 D-4D D-CAT (Diesel Clean Advanced Technology) pak piezoelektrické vstřikovače.

Ty umožňují vícenásobný vstřik během jednoho pracovního cyklu. Výsledkem je neuvěřitelných 130 kW a 400 N.m, které řadí novinku na špičku své kategorie. V praxi jsme si ověřili, že i méně výkonná varianta nabízí za hranicí 2000 ot./min. opravdu slušné dynamické vlastnosti.

Na německé dálnici lze pohodlně udržovat rychlé dálniční tempo kolem 180 km/h a majitelům průměrně výkonných benzinových vozů se tají dech i při svižném předjíždění nebezpečných kamiónů.

Přední kola snadno ztratí adhezní schopnosti i na druhý převodový stupeň. Přestože se jedná o turbodiesel pohonná jednotka udivuje relativně kultivovaným během.

K lepšímu pocitu z jízdy také přispívá speciální izolační fólie v čelním skle a zesílená tlumící vrstva na kapotě motoru a podlaze vozu.

Palubní počítač na konci testu ukazoval solidní průměrnou spotřebu 7,0 l na 100 km, nutno dodat, že většina zkušebních jízd probíhala ve svižném tempu.

Kvůli vyšší hmotnosti motoru proběhly změny na posilovači řízení, byla také zvýšena tuhost předního zkrutného stabilizátoru a upraveny tlumiče.

Subjektivní dojem z podvozku je oproti předchozí variantě příznivější, zájemce však musí mít stále na paměti, že se jedná o vůz se zaměřením spíše na komfortní cestování. Avensis nabízí dostatek místa pro posádku ve všech směrech, což ocení především cestující na zadních sedadlech.

Nenápadný vzhled vozu je téměř filozofií této značky někomu může vyhovovat jinému ne. To co se ale skrývá pod uhlazeným kabátem bezesporu osloví každého automobilového příznivce.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Toyota Avensis D-4D

Motor

Vznětový čtyřválec DOHC o zdvihovém objemu 2231 ccm. Nejvyšší výkon 110 kW při 3600/min. Největší točivý moment 310 N.m při 2000-3200/min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Šestistupňová přímo řazená převodovka.

Karoserie

Samonosná čtyřdveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 210 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 9,3 s. Kombinovaná spotřeba paliva 5,9 l/100 km.

Základní cena

789 900 Kč

Základní parametry
Výrobce:Toyota
Model:Avensis
Karosérie:Sedan
Motor:2.2 D-4D
Palivo:nafta
Rok výroby:2005
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -