Toyota Yaris 1.4 D-4D - princezna do města (TEST)

Testy
02.03.2007

F T G

Toyota Yaris 1.4 D-4D - princezna do města (TEST)

Oproti předchozí generaci představuje současná Toyota Yaris pořádný posun dopředu a to především s ohledem na její vnitřní prostor a moderní technologie. Bude novinka z minulého roku také tak úspěšná jako její předchůdkyně?

 

Téměř roční statistiky prodeje druhé generace Toyoty Yaris naznačují, že ano. Modelová strategie pokračuje podobným směrem jako v případě předchozího vozu. Yaris totiž opět vyjel v tří a pětidvéřovém provedení, nechybí ani relativně oblíbený „litrový“ benzinový motor.

U současného designově více vyváženého modelu byla zachována také vyšší stavba karosérie. Dominantním prvkem je charakteristická maska chladiče, na kterou navazuje krátké víko motorového prostoru s výraznějšími prolisy. Ty opticky kopírují protáhlé přední světlomety s výbornou účinností v obou režimech.

Rovněž zadní část automobilu nyní působí modernějším dojmem, přeci jen však více evokuje předchozí provedení. Již při otevírání a následném zavírání dveří zaujme překvapivě tichý chod dveřního mechanismu, který je obvyklý většinou u vozů vyšších tříd…

Kromě vynikajících mechanických vlastnosti dveří nás také zaujaly robustně vyhlížející sloupky karosérie, jenž mají lépe ochránit posádku v případě kolize.

Výhradu naopak máme vůči pátým dveřím zavazadelníku, které ohrožují hlavu dospělé osoby při nakládání zavazadel. Jinak ale Toyota Yaris nabízí skvělou variabilitu , dobře využitelný zavazadlový prostor lze zvětšit jednoduchým sklopením zadních opěradel se symetrickým dělením. Interiér bezesporu dospěl a to hlavně díky hranatějším tvarům a vyšší kvalitou použitých plastů.

Velký displej uprostřed přístrojové desky byl pochopitelně zachován, nyní však disponuje lepším grafickým provedením digitálního rychloměru a vizualizovaného otáčkoměru. Jednotlivé ovladače jsou velmi přehledné a jejich ovládání intuitivní.

Posádce se jistě zalíbí velké množství odkládacích schránek stejně jako originální kapsy po stranách středové konzoly. Za volantem se sedí o něco výše než je obvyklé u malých vozů, což zaručuje dobrý výhled z automobilu.

Ten ocení převážně ženy, jedincům s vyšší postavou však může znepříjemnit cestování nedostatek prostoru v oblasti hlavy. Díky posunovatelným zadním sedadlům vzniká dostatek místa pro nohy cestujících, pohodlí vzadu ale poněkud kazí nevýrazné tvarování opěradel a hlavové opěrky s omezenou možností jejich nastavení.

Novinkou pod kapotou námi testované Toyoty ve výbavě Terra byl přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 1364 cm3. Naftové motory s malým objemem se v současnosti výrazně rozšířili právě v této kategorii vozů.

Při jejich volbě ale doporučujeme pečlivě zvážit pořizovací cenu a potenciální úsporu plynoucí z nižších provozních nákladů s většinou levnějšími benzinovými protějšky. Pohonná jednotka s nejvyšším výkonem 66 kW při 3800 ot/min. si libuje kolem 2500 ot/min., při kterých má řidič k dispozici pružný dopravní prostředek.

Pozitivní je, že ani ve městě spotřeba paliva nepřesáhla hranici 6 l/100 km, obzvlášť přihlédneme-li k našim častým jízdám na krátké vzdálenosti a v neposlední řadě také zimnímu provozu. Mimo město není problém udržovat spotřebu pod „magickou“ pětilitrovou hranicí.

Líbil se nám také kultivovaný projev motoru a jeho dobré odhlučnění. Pětistupňová manuální převodovka by si zasloužila přesnější ovládání. Yaris se v zatáčkách chová překvapivě stabilně a zároveň si zachovává mrštnost malého vozu.

Také brzdová soustava disponuje skvělou účinností i při intenzivním opakovaném brzdění. Dieselový Yaris překvapí ve městě a nezklame ani při jízdě na středně dlouhé vzdálenosti. Líbí se nám hlavně jeho variabilita a tichý úsporný motor. Základní cena pětidvéřového provedení se solidní výbavou Terra a avizovaným vznětovým čtyřválcem 1,4 D-4D začíná na 374.900,- Kč.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Toyota Yaris 1.4 D-4D Terra

Motor

Vznětový přeplňovaný čtyřválec o zdvihovém objemu 1364 ccm. Nejvyšší výkon 66 kW při 3800 ot/min. Největší točivý moment 190 N.m při 1800 ot/min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Pětistupňová manuální převodovka.

Podvozek

Zavěšení typu McPherson vpředu, vlečná ramena vzadu.

Karoserie

Samonosná, pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 175 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,7 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 5,4 / 4,0 / 4,5 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2460 mm. Celkové vnější rozměry 3750/1695/1530 mm. Palivová nádrž 42 l.

Základní cena s motorizací 1.4 D-4D

374.900,- Kč

Základní parametry
Výrobce:Toyota
Model:Yaris
Karosérie:Hatchback
Motor:1.4 D-4D
Palivo:nafta
Rok výroby:2007
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -