Sixt green rent - levně a ekologicky na zemní plyn

Články
11.10.2009

F T G

Sixt green rent - levně a ekologicky na zemní plyn

Mezinárodní autopůjčovna Sixt přichází s novým inovačním projektem provozu skutečně ekologických automobilů. Ve spolupráci s dodavateli energie a dovozcem vozů Mercedes-Benz právě v těchto dnech zahájila pronájem vozů s CNG pohonem. Co to představuje v praxi ?

CNG je zkratkou pro stlačený zemní plyn a je moderní ekologickou i ekonomicky výhodnou alternativu klasického benzínu a nafty. Toto palivo je nejen provozně levnější ale i výrazně šetrnější k životnímu prostředí.

Společnost Sixt tedy již dnes nabízí pronájem vozů Mercedes Benz B 180 NGT (Natural Gas Technology) s CNG pohonem. Zatímco cena za jeden kilometr jízdy s vozem kategorie jako Škoda Super nebo VW Passat s benzínovým motorem je zhruba tři koruny, při použití CNG pohonu se u Mercedesu B snižuje na jednu korunu.

Není bez zajímavosti, že Sixt navíc snížil i cenu za pronájem těchto vozů na 800 Kč za den (při delším pronájmu 500 Kč/den) a to je o několik desítek procent nižší cena než u vozů srovnatelné kategorie na klasické palivo.

U Mercedesu-Benz B 180 NGT je tlaková nádoba pro 16 kg CNG umístěna pod vozidlem a nedochází tak k omezení zavazadlového prostoru. Společně s 54 litrovou klasickou benzinovou nádrží tak má vůz akční rádius téměř tisíc kilometrů.

Při výrobcem udávané spotřebě 4,9 kg CNG/100 km lze pouze na CNG nádrž ujet zhruba 300 kilometrů. Druh používaného paliva určuje řidič tlačítkem na multifunkčním volantu i během jízdy. Výrobce plně garantuje bezpečnost provozu.

Právě z tohoto hlediska je celý palivový systém vybaven řadou bezpečnostních pojistek a provozních opatření. Jediné omezení pro tyto vozidla zatím platí v hromadných veřejných garážích. Zatímco stlačený zemní plyn CNG je téměř stoprocentní metan a je tedy lehčí než vzduch, u nás rozšířenější LPG (propan-butan ) je směsí zkapalněných rafinérských plynů a je kapalinou těžší než vzduch.

V žádném případě tedy není možné LPG a CNG zaměňovat! V souvislosti s touto ekologicky a ekonomicky jistě vítanou aktivitou se také stále rychleji řeší zásadní otázka dostupnosti čerpacích stanic, kterých je zatím po celé ČR dvacet.

Do konce roku jich bude jenom v Praze celkem pět, další po celé České republice jsou v přípravě nebo se již realizují. To považují i sami tvůrci tohoto ekologického projektu za hlavní aspekt pro rychlejší rozšíření použití této alternativní energie v praxi.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -