Nový Citroen C4 nabízí kreativní technologie (NOVINKA)

Novinky
10.01.2011

F T G

Nový Citroen C4 nabízí kreativní technologie (NOVINKA)

Praha, 6. ledna 2011 – U nás stále oblíbenější francouzský Citroën přichází s další výraznou novinkou hned v prvním týdnu letošního roku. Nová C4 má vedle líbivé karosérie a skutečně vypracovaného interiéru i hodně nového z hlediska techniky, která má především zjednodušit a zpříjemnit každodenní cestování…..

 

Nový Citroën C4 rozhodně na našem trhu nezapadne. Tento kompaktní hatchback nižší střední třídy bude sice vyráběn pouze v jedné karosářské variantě a deseti barevných odstínech, ale díky detailnímu zpracování přináší zcela nový styl.

Osobitost podtrhuje velké množství prvků a výrazných křivek karosérie a celkově z něj čiší robustnost a stabilita. Eleganci ještě zvýrazňují zajímavě řešená světla nebo disky kol o volitelných rozměrech od 15 do 18 palců.

Oproti svému předchůdci nová C4 narostla ve všech základních rozměrech – délka 4330 mm, šířka 1790 mm a výška 1490 mm. Zvětšení prostornosti interiéru také optimalizuje velikost zavazadlového prostoru na dnešních 408 litrů, prakticky nejvíce ve své kategorii. Zlepšilo se nastupování a prostornost včetně více místa v oblasti hlavy. Na trhu se právě tyto parametry často stávají měřítkem kvality.

Styl interiéru novinky nabízí vzdušnou horizontální palubní desku se zcela novým přístrojem se třemi budíky, které zobrazují analogové a digitální údaje s velmi dobrou čitelností. Také nově propracovaný volant s centrálními ovladači si zachovává jednu oblast pro každou funkci (audio, telefon, tempomat, komfort).

Elegantní středový čelní panel s ovladači audiosystému a klimatizace je vytvořen z jednoho kusu a dobře zapadá do tvaru palubní desky.

Podvozek je vybaven přední nápravou typu pseudo-McPherson a novou zadní nápravou s deformovatelnou příčkou a hydraulickým řízením s elektrickým čerpadlem. Nápravový systém využívá různého nastavení odpružení podle výkonu a točivého momentu použitého motoru.

Bezpečnost posilují i technologie prvků řízení jako je elektrický rozdělovač brzdného účinku, systém pro nouzové brzdění nebo ESP. V sériovém vybavení nechybí šest airbagů – řidič, spolujezdec, boční a hlavové.

Nový Citroën C4 přináší vedle již běžných technologií zaměřených na bezpečnost a komfort také řadu inovací a novinek.

Příkladem je varování před neúmyslným překročením dělící čáry na vozovce, parkovací asistent nebo měření volného místa parkování. Zcela ojedinělý je ultrazvukový systém sledování mrtvého úhlu nebo přední světlomety se statickým osvětlením křižovatek. Řidič si také může v rámci použití tempomatu nastavit až pět rychlostí a snadno je volit podle potřeby. Další výraznou technologickou novinkou je e-HDi představující novou generaci systému Stop&Start kombinujícího reverzibilní alternátor a naftový motor.

Nová technologie umožňuje chvilkové vypnutí a opětovné nastartování pohonné jednotky za všech okolností, kdy je vůz v klidu a především snižuje spotřebu a emise CO2 naftových agregátů až o 15 procent.

V nabídce je celkem sedm pohonných jednotek splňujících požadavky Euro V. Jedná se o čtyři naftové agregáty HDi (HDi 90 FAP, HDi 110 FAP, e-HDi 110 FAP a HDi 150 FAP) a tři benzinové motory VTi 95, VTi 120 a THP 155.

Motory THP 155 a e-HDi 110 FAP jsou spojeny s pilotovanou manuální šestistupňovou převodovkou, motory HDi 110 FAP a HDi 150 FAP s manuální šestistupňovou převodovkou. Pro motor VTi 120 je v nabídce manuální pětistupňová nebo automatická čtyřstupňová převodovka.

Velmi příznivé jsou také zaváděcí ceny nového Citroënu C4. Vůbec nejlevnější model v základní výbavě Attraction s motorem 1.4 VTi 95 se od jara 2011 nabízí za 274 900 Kč, Citroën C4 ve výbavě Tendance s motorem 1.6 HDi 110 je již dnes v prodeji za 389 900 Kč stejně jako špičkově vybavený model s motorem 2.0 HDi 150 ve výbavě Exklusive za 499 900 Kč. Více informací a především poznatků z provozu brzy přineseme v našem redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -