Výstavba dobíjecích stanic pro elektromobily

Články
05.12.2011

F T G

Výstavba dobíjecích stanic pro elektromobily

Majitelé elektromobilů mohou již od začátku prosince nabíjet akumulátory svých vozidel v dobíjecí stanici před centrálou společnosti ČEZ v Duhové ulici v Praze 4. Do konce roku má tato společnost postavit pro normální dobíjení stanice v téměř deseti lokalitách.

Realizace výstavby těchto zatím u nás skutečně netradičních stojanů pro doplňování energie je výsledkem pilotního projektu na rozvoj elektromobility v ČR. Jedná se o první náš projekt tohoto typu a také první smlouvu o pronájmu elektromobilů Peugeot iOn s energetickou společností ve střední a východní Evropě v rámci značky Peugeot. Cílem společného partnerství je především získání zkušeností z jejich každodenního provozu a podpora dalšího rozvoje. Peugeot poskytuje formou pronájmu elektromobily a ČEZ staví dobíjecí stanice.

„Nepůjde jenom o instalaci stanic pro normální dobíjení, které plánujeme stavět v prvotní fázi projektu. Naše infrastruktura bude složená také ze stanic pro rychlé dobíjení, které budeme stavět především na dálnicích a frekventovaných tazích mezi většími českými městy“, vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií společnosti ČEZ.

Dobíjecí stanice normálního dobíjení pracuje ve své základní verzi s napětím jako běžná domácí zásuvka 16A/230V. Výhodou tohoto způsobu je optimalizace dobíjení a prodloužení životnosti baterie vozu. Do plné kapacity akumulátoru musíme počítat s 6 – 8 hodinami dobíjení. Nejvhodnější je proto doplňování energie přes noc nebo během pracovní doby.

Oproti tomu stanice rychlého dobíjení pracují s vyšším napětím a umožní dobíjet na stoprocentní kapacitu akumulátoru do 50 minut. Na zhruba osmdesátiprocentní kapacitu se uživatel dostane během 15 až 30 minut. To už ale vzhledem k vyšším proudům a napětí vyžaduje speciální připojení na síť. Jejich dodavatelem je tuzemská společnost EmotionCar.

Majiteli elektromobilu prakticky již dnes stačí uzavřít s ČEZ zákaznickou smlouvu, která mu umožní neomezené dobíjení u všech stanic tohoto dodavatele. V roce 2012 bude měsíční poplatek 100 korun, v roce 2013 pak 150 korun bez omezení počtu a kapacity dobíjení. Vlastní přístup zajistí zákazníkovi originální čip a ten navíc po připojení vozidla speciálním kabelem může na displeji přístroje stanice sledovat, jak dlouho dobíjel a kolik kWh načerpal.

Je jasné, že elektromobily jsou realitou příštích let. Vzhledem k omezené dojezdové vzdálenosti najdou optimální využití zejména v městském provozu při kratších dojezdových vzdálenostech. Jejich přínosem je bezesporu snížení škodlivých emisí a hluku ve srovnání s klasickým autem se spalovacím motorem včetně výhledového řešení energetických zdrojů. Skutečně masové rozšíření elektromobilů je však ještě otázkou vzdálenější budoucnosti.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -