Několik tipů pro zimní lyžování

Články
16.01.2011

F T G

Několik tipů pro zimní lyžování

(09.12.2006) V letošní zimní sezóně lze opět využít nejen nabídky českých lyžařských středisek a také celé řady atraktivních zahraničních možností. Stále více našich lyžařských skiareálů má již vybavení podobné jako jejich konkurence v Alpách, zatím však stále pokulhávají ve srovnání především z hlediska čekacích dob u vleků, v úrovni místních restaurací a dalších doprovodných služeb.

Několik tipů pro zimní lyžování

Lyžování v alpských centrech se vyplatí především pokud se jedná o týdenní pobyt. V Alpách si užijí zejména milovníci velkých areálů, kteří nechtějí stát fronty na vleky a lanovky a chtějí denně najezdit několik desítek kilometrů. Většina příznivců nejmasovějšího zimního sportu již má svá oblíbená centra v Rakousku, Itálii nebo Švýcarsku.

Nejdál to je do Francie, ale právě tato země se svými kouzelnými Savojskými Alpami má pro lyžaře a snowboardisty celou řadu předností.

Desítky místních středisek s perfektně upravenými sjezdovkami, husté sítě vleků a lanovek přímo u hotelů a rezidencí a bohatá nabídka řady služeb je zde skutečně velmi široká a pestrá. K dispozici jsou obvykle desítky černých, červených a modrých vzorně připravených tratí, které jsou dobře navzájem propojené. Obvykle nechybí stopy pro běžkaře, snowparky s U rampami, svahy pro slalom, freeriding nebo boardercross. Další předností středisek ve Francii je často skvělé počasí, zejména v druhé polovině zimy.

Gouédard

Jak se tam dostat ? Severní trasa vede přes Rozvadov, Mnichov, Bregenz, Zürich, Ženevu a za ní se cesty rozbíhají již přímo do vybraných středisek. Jižní trasa směruje opět přes Rozvadov, Mnichov a dále přes Lugáno, Turín, průsmyk Col de Montgenevre a zde do konkrétního lyžařského centra. Obě cesty měří 1100 až 1200 kilometrů a až na konečný dojezd se jede výhradně po kvalitní dálnici.

Ve Francii a Itálii je nutné počítat s dálničními poplatky, v Rakousku a Švýcarsku je nezbytná dálniční známka. Platí se také poplatky za průjezd delšími tunely.

Díky dálnici se celá trasa dá ujet za 12 až 14 hodin i s nezbytnými přestávkami na odpočinek a jídlo. Pojďme se tedy podívat do šesti prestižních francouzských lyžařských středisek a dvou rakouských, které uspokojí i ty nejnáročnější milovníky zimních sportů.

Pověstné Les Trois Vallées

Největší lyžařská oblast světa Les Trois Vallées (Tři údolí) v Severních Alpách představuje nejznámější a nejvyhledávanější oblast celých francouzských Alp. Není divu, protože v dokonalých střediscích této oblasti se nachází celkem 600 km sjezdových tratí, 133 km tratí běžeckých a přes 200 lanovek, sedaček a vleků.

Poloha této lyžařské Mekky umožňuje i letní lyžování na svazích nejvyšší hory celé oblasti - Aiguille de Peclet (3561 m). Les Trois Vallées leží ve vzdálenosti 36 km od města Albertville, které je stejně jako Les Trois Vallées spojeno s historií Olympijských her.

. Gouédard

Les Trois Vallées tvoří střediska Courchevel (1850 m), Méribel-Mottaret (1750 m), Les Menuires (1800 m) až po nejvýše položené lyžařské středisko v Evropě - Val Thorens (2300 m), obklopené ledovcem. Celá oblast nabízí dokonalé podmínky pro lyžování. Hustá síť sněhových děl je zárukou ideálních sněhových podmínek za každého počasí, sjezdovky jsou pečlivě udržovány a každým rokem modernizovaná síť lanovek a vleků zajišťuje rychlé spojení mezi jednotlivými středisky i lyžařskými areály.

J.Kelagopian

K tomu připočítejte příjemnou atmosféra tradičních horských vesniček v savojském stylu, kterou se střediska snaží udržet, při současném poskytování všech moderních vymožeností.

Oblast Les Trois Vallées rovněž nabízí neomezené možnosti aprés-ski – bazény, otevřená kluziště, olympijský zimní stadión, sauny, jacuzzi, fitness centra, squash, tenis, horolezecká stěna, volejbal, curling, sněžné skútry, řada zajímavých kulturních akcí, restaurace se savojskými specialitami atd. Pokud chcete lyžovat na olympijských sjezdovkách, využívat snow-parky a skvělé běžecké stopy, je tato oblast určena právě pro vás.

Méribel – Mottaret – srdce Tří Údolí

Méribel a Mottaret je špičkově vybavené zimní středisko, jenž je díky své výhodné centrální poloze vyhledávaným místem pro strávení zimní dovolené. Mottaret nabízí příjemné prostředí uprostřed typických budov z kamene a dřeva, líbivá je rovněž jeho poloha v bezprostřední blízkosti lesního porostu.

Lyžařské středisko se pyšní titulem „srdce Tří údolí“, které má i ve svém logu, především díky své poloze v prostředním údolí zvaném Vallée de Méribel.

To se skládá ze tří částí v různých výškových úrovních - Méribel Village 1400, Méribel 1450 a Méribel-Mottaret 1750. Místní lyžařské terény všech stupňů obtížnosti v celkové délce 150 km jsou vhodné téměř pro všechny kategorie lyžařů. Sjezdovky jsou orientované převážně na východní a západní strany a nachází se tedy po většinu dne na sluníčku.

. Gouédard

Zajímavá je rovněž klasifikace střediska s největším počtem kabinových lanovek na světě. Strategická poloha této oblasti funguje jako výchozí bod při zakoupení rozšířeného skipasu na celou oblast Trois Vallées.

. Gouédard

Dobrodruhové si rovněž přijdou na své, středisko totiž nabízí vynikající podmínky jak pro jízdu v hlubokém sněhu, tak pro vyznavače snowboardingu, pro které jsou připraveny dva kvalitní snowparky.

V okolí se nachází několik více než dvoutisícových vrcholů, které v kombinaci s kvalitním systémem umělého zasněžování zaručující dobré sněhové podmínky po celou zimní sezónu.

Za opravdový zážitek lze považovat sjezd na svazích nejvyššího vrcholu údolí Mont du Vallon (2.952 m), zejména pak červená sjezdovka dlouhá 5 km, na kterou se dostanete pomocí nedávno vybudované dvanáctimístné kabinové lanovky.

Součástí prezentovaného údolí je i poměrně nové středisko Brides-les-Bains, ležící v nadmořské výšce 600 m, spojené s Méribelem kabinovou lanovkou Olympe. Toto středisko nabízí mimo jiné i lázně s termálními přírodními prameny. Obecně lze říci, že si celé údolí zachovává tradiční savojský ráz v podobě horských chat s lomenými střechami postavených ze dřeva a kamene.

Pro milovníky večerních aktivit je k dispozici olympijské centrum s kluzištěm, bazénem, posilovnou, squashovým kurtem, umělou horolezeckou stěnou a v neposlední řadě i několik sněžných skútrů či jízda se psím spřežením, nechybí ani večerní sjezdy s pochodněmi, paragliding, výlety na sněžnicích a mnoho dalších činností, které ještě více zpříjemní aktivní odpočinek po celodenním lyžování.

Ale jako každé zimní středisko v rámci tohoto údolí existuje několik nevýhod. Jedná se o poměrně vysokou finanční náročnost ubytování a doprovodných služeb, která je daná především prestižní oblastí i vysokou poptávkou.

Vysoký počet lyžařských návštěvníků v nejžádanějších termínech zimní sezóny rovněž může částečně znepříjemnit týdenní pobyt stejně jako nižší nadmořská výška ubytování a s ní úzce související možnost horší kvality sněhu a upravenosti níže položených sjezdovek zejména v odpoledních hodinách v jarních měsících.

. Gouédard

Courchevel – luxusní záležitost

Středisko Courchevel je nejstarším střediskem v oblasti Trois Vallées a nachází se v samostatném údolí pod vrcholkem Roc Merlet (2734 m). Courchevel patří k nejluxusnějšímu střediskům Třech údolí právě z tohoto důvodu bývá někdy označováno za „milionářské“ centrum této oblasti a skutečně výjimečné místo.

Ne náhodou bylo právě na zdejším svahu vybudováno letiště, kde mohou přistávat soukromá letadla zámožných návštěvníků střediska. Nachází se tu celá řada těch nejkomfortnějších stylových hotelů. Bydlet se dá ovšem také v celé řadě příjemných a cenově výhodných apartmánů. Couchevel se dělí na části podle nadmořské výšky - Courchevel 1300, 1550, 1650 nebo Courchevel 1850, který je největší.

Příjemná atmosféra, klid, prvotřídní služby – tak by bylo možné středisko charakterizovat. Tradičně se místní sjezdové tratě umisťují na prvním místě v upravenosti a v kvalitě v celém Les Trois Vallées. Vedou např. z vrcholu Vizelle (2.659 m), který nabízí asi nejlepší podmínky. Vynikající spojení s Mottaretem v sousedním údolí zajišťuje propojení do celé oblasti Les Trois Vallées.

Kelagopian

Nejen nároční lyžaři si však přijdou na své. Velká pozornost je tu věnována také dětem. Právě pro ně tu vyrostla Le Village des Enfants. K možnostem aprés-ski, kterých je tu skutečně celá řada, patří například jízda na sněžných skútrech, paragliding, jízda na saních tažených psy nebo túry na sněžnicích.

Dále se zde nachází krytý bazén, kluziště pod širým nebem nebo indoor-horolezecká stěna. Zahrát si můžete také bowling nebo kulečník, vydat se do sauny, posilovny či solária. Nechybí ani obchodní centrum, celá řada restaurací, bary, diskotéka atd.

Pokud hledáte skvělé lyžařské podmínky ve spojení s příjemnou atmosférou a klidem, je toto středisko určené právě pro vás. Mezi největší výhody tohoto střediska patří především možnost lyžování na širokém spektru svahů s výborně upraveným sněhem.

Lyžovat můžete nejen na vysokohorských plání, ale také v lesích na téměř zapomenutých svazích (tuto možnost obzvláště doporučujeme). Další výhodou je široké spektrum nabízeného ubytování od jednoduchých a cenově výhodných privátních apartmánů, přes kvalitní residence až po ty nejluxusnější stylové pětihvězdičkové hotely s prvotřídními službami.

Osvětlený večerní Courchevel přímo vybízí k romantickým procházkám, při kterých můžete nasávat výjimečnou atmosféru tohoto prestižního lyžařského centra, nakupovat ve zdejších luxusních nákupních galeriích či zavítat do některé z mnoha restaurací a ochutnat známé francouzské speciality jako jsou fondue, raclette či tartuflette.

Mezi nevýhody se řadí celkově velmi vysoká finanční náročnost ubytování i doprovodných služeb a také vysoký počet lyžařských návštěvníků v nejžádanějších termínech zimní sezóny.

Rovněž platí především díky nižší nadmořské výšce ubytování možnost horší kvality sněhu a upravenosti níže položených sjezdovek zejména v odpoledních hodinách v jarních měsících.

J. Kelagopian

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -