Land Rover Freelander 2 - ještě více stylu a praktičnosti (TEST)

Testy
04.02.2013

F T G

Land Rover Freelander 2 - ještě více stylu a praktičnosti (TEST)

Také pro letošní rok připravil Land Rover u svého nejprodávanějšího modelu mnoho novinek. Asi tou nejzajímavější je možnost pořízení Freelanderu 2 ve výbavě Range Roveru Evoque s benzinovým dvoulitrovým motorem Si4 a šestistupňovou automatickou převodovkou. Mnoho nového nabízí také interiér a exteriér a došlo k dalšímu zlepšení jízdních vlastností.

Ve vnitřní výbavě Freelanderu 2 rozhodně stojí za pozornost nový středový panel se sedmipalcovou dotykovou obrazovkou nebo špičkové audiosystémy Meridian, které se nyní nabízí v několika variantách. Cestovatelé jistě ocení možnost sedmidenního časovaného nastavení teploty anebo volitelnou satelitní navigaci.

Původní otočný volič Terrain Response byl nahrazen přepínači jízdních režimů a pod novými dvířky se ukrývá další úložný prostor. K nastartování již nejsou potřeba klíčky v zapalování, díky systému pasivního nastartování se motor spouští stisknutím tlačítka. Další novinkou je elektrická parkovací brzda, která upravuje brzdnou sílu podle svahu, na kterém je vůz zaparkován.

Systém inteligentní parkovací brzdy zohledňuje sklon svahu a to, zda jsou brzdy studené nebo zahřáté. Elektrická brzda se ovládá jedním tlačítkem, a tak ji lze také použít jako nouzovou brzdu. V tomto případě se zvolí nejstabilnější metoda brzdění s použitím protismykových technologií. Brzdu nelze uvolnit, pokud na sedadle řidiče nikdo nesedí.

Ve Freelanderu 2 byla zabudována zadní kamera. Na displeji se zobrazuje zadní pohled s dynamickými křivkami, které představují okraje vozu a předpokládanou trajektorii při couvání. Systém navíc disponuje grafickou funkcí na zobrazení tažného zařízení. Řidič také může systému udělovat hlasové povely a ovládat tak zvukové funkce, satelitní navigaci nebo režimy klimatizace a volání.

Rychlejší systém na bázi pevného disku obsahuje navigaci a další prvky jako plánovač tras ECO, dynamický zoom, vizualizaci navigace, správu uložených navigačních bodů nebo navádění na základě dopravního zpravodajství TMC. Navigační a průjezdové body lze ukládat podle názvu.

Novinkou pro tento model je benzinový dvoulitrový motor Si4 GTDi s výkonem 177kW/ 240k a točivém momentu 340 Nm se poprvé objevil v Range Roveru Evoque. Jeho výhodou je především vysokotlaké přímé vstřikování a proměnlivé časování sacích i výfukových ventilů. Turbodmychadlo zaručuje okamžitou reakci bez prodlení a ocelové výfukové potrubí podporuje rychlejší zahřátí katalyzátorů za účelem snížení emisí. Pístní kroužky a zdvihátka ventilů jsou potaženy speciální vrstvou s nízkým třením, které šetří palivo.

Přednost použití tohoto výkonného čtyřválce je kombinace výkonu a kvality s hospodárností a díky snížení hmotnosti také vyšší jízdní dynamika. U nového Freelanderu 2 došlo ke změně uchycení motoru a výfuková soustava byla přepracována tak, aby se dosáhlo minimálních hodnot hluku uvnitř vozu. Systém řízení motoru byl přizpůsoben velikosti a aerodynamice Freelanderu, parametry točivého momentu a výkonu se ale oproti modelu Evoque prakticky nezměnily.

Tento nový benzinový agregát doplňuje šestistupňová automatická převodovka Aisin AWF21 s pohonem všech kol a diferenciálem zadní nápravy se spojkou Haldex. Oproti předchozímu roku byla převodovka přepracována a získala pokročilou verzi technologie logického řízení, které slouží k automatickému přeřazení na neutrál, pokud je vůz v klidu a snižuje tak vnitřní tření.

V nabídce jsou nadále dva kvalitní dieselové motory: 2.2 TD4 110kW/150k a 2.2 SD4 140 kW/190k s pohonem všech kol. Pro větší úspornost si zákazníci mohou samozřejmě vybrat 2,2l motor o výkonu 110 kW/150k v provedení eD4. Díky šestistupňové manuální převodovce a systému Stop/Start dosahuje toto modelové provedení kombinovanou spotřebu 6,0 l/100 km a příznivých hodnot emisí CO2 158 g/km.

Dieselové motory prošly menší proměnou a nové turbodmychadlo u nich zvyšuje rychlost reakce a maximální točivý moment o pět procent na 420 Nm. Motory mají také standardní filtr pevných částic, který pohlcuje více jak 80 procent škodlivin. Účinnost dále zvyšuje strategie řazení automatické převodovky, použití motorové oleje s nízkým třením a upravená ložiska. Hladina hluku se snížila o dva dB.

Všechny Freelandery mají nyní zabudované inteligentní řízení systémů energie od Land Roveru (IPSM), které obsahuje funkci inteligentního nabíjení Smart Regenerative Charging. Díky tomuto řešení nyní alternátor, pokud to okolnosti dovolí, dobíjí baterii i v případě zpomalování vozu a nakládá tedy šetrně s kinetickou energií a neplýtvá palivem.

Nový Freelander 2 je doplněn další řadou stabilizačních systémů: protiblokovací systém (ABS), elektronické řízení trakce (ETC), elektronické rozdělování brzdných sil (EBD), kontrola brzd při zatáčení (CBC), asistent nouzového brzdění (EBA), dynamická kontrola stability (DSC), kontrola stability proti převržení vozidla (RSC) a řízení vnitřního tření v motoru.

V aktuální nabídce pro letošní rok jsou čtyři modely. Nejlevnější Land Rover Freelander 2 2.2 eD4 s cenou od 604 758 Kč včetně DPH je v provedení 2WD. Další model s pohonem všech kol 4 WD Freelander 2 2.2 TD4 a manuální převodovkou je od 796 422 Kč, Freelander 2 2.2 SD4 4WD aut. stojí od 981 794 Kč. Vrcholem aktuální nabídky je Freelander 2 2.0 Si4 4WD aut. s cenou od 896 005 Kč. Ceny se aktualizují podle směnného kurzu v době nákupu.

Z hlediska pasivní bezpečnosti získal Freelander 2 pět hvězdiček od organizace Euro NCAP za ochranu dospělých a dětí při nárazů. Tuto ochranu zajišťuje celkem sedm airbagů: dva hlavové, dva čelní, dva hrudní a jeden kolenní u řidiče. Další informace a provozní poznatky s tímto špičkovým vozem kategorie SUV brzy přineseme v našem redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Land Rover
Model:Freelander
Karosérie:SUV
Motor:Si 4
Palivo:benzín
Rok výroby:2013
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -