Nové Audi A1 Sportback a Audi Q3 - modernizace pokračuje (NOVINKA)

Novinky
18.01.2015

F T G

Nové Audi A1 Sportback a Audi Q3 - modernizace pokračuje (NOVINKA)

V nejbližších dnech se v autosalonech automobilky Audi představí novinky, které si v ničem nezadají s vozy vyšších tříd této renomované značky. Podle slov generálního ředitele Porsche ČR Franze Pommera roste zájem zákazníků právě o tyto modely a jejich další vzestup lze očekávat také v příštím období.

Inovovaný pětidveřový model Audi A1 Sportback zaujme především svým ještě sportovnějším designem, který prodloužil celkovou délku o dva centimetry na 3,98 metru. Vedle nových ozdobných prvků a laků dodá výrobce na přání celou střechu v odlišném barevném odstínu. V nabídce je i Active kit, který zahrnuje různé individuální vnější díly karoserie a kola v různých designech.

Také interiér A1 je prostorný a kvalitně zpracovaný. Nabídka výbav byla nově strukturována se zaměřením ještě více vyhovět individuálnímu přání zákazníka. K dispozici jsou například pakety design Selection, sportovní paket S line a celá řada dalších možností od barevných výdechů ventilační soustavy až po ozdobné fólie pro karoserii.

Rozšířen byl sortiment originálního příslušenství značky, který poprvé zahrnuje kompletní paket výbavy. V přehledu informačních a zábavních systémů rozhodně stojí za pozornost navigační systém MMI Navigation plus a modul Audi connect včetně autotelefonu, který poskytuje posádce internetové služby Audi connect a hotspot WLAN pro připojení k internetu.

Představené Audi A1 Sportback nabízí celkem šest hnacích agregátů, čtyři motory TFSI a dva motory TDI, které představují výkon od 66 kW (90 k) do 141 kW (192 k). Všechny pohonné jednotky jsou zcela nové nebo výrazně modernizované. U většiny z nich byl zvýšen výkon při poklesu spotřeby až o deset procent. Například nový tříválcový turbodiesel 1.4 TDI ultra s výkonem 66 kW (90 k) dosahuje v modelu A1 Sportback kombinované spotřeby paliva EU pouhých 3,4 litru paliva na 100 km (89 g CO2 na km) a je tak prvním modelem ultra v řadě Audi A1.

Pro všechny hnací agregáty je na přání nebo sériově (s motorem 1.8 TFSI) nabízena sedmistupňová převodovka S-tronic. Řidič tak může nechat dvouspojkovou převodovku s extrémně rychlým řazením pracovat automaticky nebo ji ovládat manuálně. Zcela nově bylo vyvinuto řízení s elektromechanickým posilovačem, který snižuje svůj účinek se zvyšující se rychlostí jízdy. Charakteristiku posilovače lze navíc upravit volbou několika režimů činnosti různých systémů, jako jsou například adaptivní tlumiče. Nabídka kol sahá od 15 palců až k průměru ráfku 18 palců.

Pro příznivce malých sportovních vozů zůstává v nabídce model Audi S1 Sportback s výkonem 170 kW (231 k) a trvalým pohonem všech kol quattro. Zrychlení z 0 na 100 km/h je velmi zajímavých 5,9 sekundy. Sportovně nastavený podvozek umožňuje ještě agilnější chování a díky upraveným spoilerům vpředu a vzadu a čtyřem koncovkám výfuku je na první pohled patrná síla tohoto dravého malého vozu.

Další novinka Audi je tentokrát z modelové řady Q3, která je stále oblíbenější od prvního uvedení na trh na podzim 2011. U nových modelů Audi Q3 a RS Q3 bylo ještě více zdůrazněno tvarové řešení připomínající kupé s charakteristickým zadním výklopným víkem, které zasahuje do bočních stěn. Dominující horizontální linie umocňující na přídi a zádi šířku vozu je doplněna na přídi plasticky tvarovanou maskou chladiče Singleframe.

Změny jsou u linie modelu Q3 design a sport se sportovním paketem S line, exteriérovým paketem S line, designovým paketem Audi exclusive a designovým exteriérovým paketem Audi exclusive. Nové světlomety Xenon plus s diodami LED pro denní svícení jsou nyní v sériové výbavě. U dynamických ukazatelů směru se rozsvěcují jednotlivé diody LED intuitivně během dvou desetin sekundy od vnitřního okraje k vnějšímu ve směru odbočování.

Interiér Audi Q3 nabízí zákazníkům dostatek prostoru a kvalitu zpracování. Zavazadlový prostor má objem 460 litrů, po sklopení dělených opěradel se zvětší na 1365 litrů. V rámci výbavy za pozornost stojí paket pro zavazadlový prostor, zařízení pro přepravu dlouhých předmětů a elektricky ovládané zadní výklopné víko. Podélné střešní nosiče a nový výsuvný kryt zavazadlového prostoru jsou součástí sériové výbavy. Zákazníci si také mohou vybrat z několika asistenčních systémů zaměřených na bezpečnost jízdy a rozhodně bohatá nabídka je v oblasti informační a navigační technologie.

Nové Audi Q3 má v základní verzi pohotovostní hmotnost bez řidiče 1385 kg. Rozměry kompaktního SUV zůstaly téměř beze změny. Při rozvoru 2,60 metru je délka vozu 4,39 metru, šířka 1,83 metru a výška 1,59 metru. Podvozek modernizovaného modelu Audi Q3 kombinuje agilní jízdní vlastnosti se suverénní bezpečností. Navíc drive select umožňuje řidiči zvolit si podle vlastních preferencí charakteristiku důležitých technických komponentů, mezi něž patří na přání dodávané adaptivní tlumiče. Vůz je vybaven koly od 16 do 20 palců, asistent pro sjíždění strmých svahů se dodává za příplatek.

Tři čtyřválcové motory TFSI a dvě jednotky TDI clean diesel se zdvihovým objemem 1,4 litru, resp. 2,0 litru byly vyladěny na vyšší výkon (110 kW/150 k až 162 kW/220 k) při snížené spotřebě paliva. Emise CO2 tím klesly až o 17 procent. Všechny agregáty mají přímé vstřikování paliva a přeplňování turbodmychadlem a splňují limity emisní normy Euro 6. Ke snížení spotřeby paliva a emisí CO2 přispívá mimo jiné systém odpojování válců Audi cylinder on demand (COD). Motory 1.4 TFSI COD a 2.0 TDI získaly díky své hospodárnosti doplňkové označení „Audi ultra“.

Cena nového vozu Audi A1 Sportback v základní motorizaci 1.0 TFSI s pětistupňovou manuální převodovkou začíná na 438 900 Kč včetně DPH. Modernizované Audi Q3 je vyráběno ve španělském závodě Martorell u Barcelony a v České republice je právě nyní uváděno na trh s cenou včetně DPH od 746 900 Kč. Další podrobnosti a zkušenosti z provozu přineseme v našem redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -