Honda Monkey jede do Afriky

Outdoor
21.06.2015

F T G

Honda Monkey jede do Afriky

Další cesta motocyklového novináře, cestovatele a dobrodruha Jaroslava Šímy tentokrát povede do dalekého západoafrického Mali. Známý dakarský závodník a dnes prodejce malých motocyklů značky Skyteam, Ivo Kaštan mu na tuto cestu bez zaváhání zapůjčil repliku legendárního motocyklu Honda Monkey.

Volba poměrně neobvyklého motocyklu značky Rahier MG s motorem 125 ccm má své důvody. Jak již bylo řečeno, jde o repliku legendární Hondy MONKEY, která vznikla již v roce 1961 a stávající podobu má od roku 1967. Ve světě se tato motorka stala kultovní záležitostí a dodnes Honda každoročně vyrábí omezené sběratelské série. Skyteam je největší a nejznámější výrobce oficiálních napodobenin těchto motocyklů.

Motory jsou produktem značky Loncin, která mimo jiné vyrábí i řadové motory do motocyklů BMW. Oproti originálu má Rahier MG prodloužený rám, přední hydraulickou vidlici, prodlouženou kyvnou vidlici, desetipalcová hliníková kola, elektrický startér a mnoho dalších detailů. Zůstala kompaktnost, sklápěcí řídítka, nezaměnitelný design a báječný pocit z jízdy po silnici i mimo ni.

Jaká bude trasa? Podle slov Jaroslava Šímy vyrazí 18. června z Česka do Rakouska, Lichtenštejnska a ze Švýcarska teprve do Francie. Dále ho čeká Španělsko, ale i zde zvažuje odbočku přes Andorru a možná i Portugalsko. V Africe ho čeká Maroko, Západní Sahara, Mauritánie, Mali, Senegal a jízda zpět přes Mauritánii na Západní Saharu a přes Maroko zpátky do Evropy. Vzhledem k motocyklu bude volit co nejvíce státních silnic a bude objevovat nové, prozatím neprojeté trasy i když to bude kolikrát velká zajížďka, ale právě tak lze očekávat zajímavá poznání.

Hlavním cílem putování s netradičním názvem „ Na opici do Afriky“ bude návštěva českých vojáků v Bamaku, kteří zde slouží pod vlajkou EU. Jistě je pobaví motocykl, který zrovna novinář sedlá. Po svých předchozích cestách s malými motocykly, chce totiž dokázat, že i s tím nejmenším strojem se dá cestovat na dlouhé vzdálenosti a že právě minimotocykl Skymini odvozený od legendární Hondy Monkey, je pro svou nenáročnost, tím pravým strojem pro africké dobrodružství.

Cesta trvající bezmála tři měsíce má záštitu armádního generála Ing. Petra Pavla. Mimo Bamaka, by Jaroslav Šíma rád pokořil i svoji další cestovatelskou metu, kterou je legendární pouštní město Timbuktu, ležící severně za řekou Niger. Během dlouhých 15 000 – 17 000 km, které cesta přinese, nemine ani kdysi cílové místo Rallye Dakar, ono mystické Růžové jezero, poblíž senegalského Dakaru.

Na zpáteční cestě má známý polykač kilometrů, naplánován pěší výstup na nejvyšší horu Maroka - djbel Toubkal 4167 m. Vše pouze sám, na motocyklu o objemu pouhých 125 ccm s minimem výbavy a bez GPS. Pravidelné reportáže lze sledovat na www.motochina.cz a na klubových stránkách příznivců malých motocyklů www.monkey-gorillamoto.cz.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -