Škoda Superb Combi - ještě větší porce prostoru (NOVINKA)

Novinky
08.07.2015

F T G

Škoda Superb Combi - ještě větší porce prostoru (NOVINKA)

Již delší dobu avizovaná novinka mladoboleslavské škodovky, nový Superb Combi, příjemně překvapil nejen nadstandardní velikostí interiéru, ale také elegantním designem, použitím špičkové techniky, maximální bezpečností a funkčností a příznivým poměrem ceny a užitné hodnoty. Jeho prodej bude zahájen v září, bezprostředně po premiéře na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Exteriér vozu zaujme výraznou maskou chladiče s širokými a ostře řezanými světlomety a dobře viditelným logem značky. Dvojice prolisů probíhá od předních sloupků ke středu vozu. Při bočním pohledu je zdůrazněna dynamická elegance s využitím dlouhého rozvoru a kratšího předního převisu. Zaujme svažující se linie střechy a výrazně skloněné zadní okno. Ostrý horizontální prolis pátých dveří doplňují opět řezané dvoudílné zadní svítilny s typickým světelným pruhem ve tvaru písmene C.

Interiér Superbu je ve své třídě nejprostornější a má největší zavazadlový prostor. Zásluhu na tom má především využití koncernové modulární platformy MQB, která umožnila prodloužení rozvoru a rozšíření rozchodu. Řidič a jeho spolujezdec tak mají o 39 mm větší šířku ve výšce loktů a více místa nad hlavou. Vzadu je před koleny 157 mm a nad hlavou je opět více prostoru. Šířka ve výši loktů i zde vzrostla, tentokrát o 70 mm.

Zavazadlový prostor překvapí objemem 660 litrů, opět nejvíce v segmentu. Po sklopení zadních sedadel je k dispozici téměř 1950 litrů. V nabídce je také variabilní dvojitá podlaha, nechybí praktická multifunkční kapsa pod roletovým krytem a vyjímatelná LED svítilna. Polohu opěradel sedadla spolujezdce i zadní sedadla lze upravovat podle potřeby, v nabídce je možnost volby dalších odkládacích prostorů. Ve výplních předních dveří dokonce nechybí deštníky.

Více než třicet nových řešení má posádce zpříjemnit cestování. Většinou se jedná o velmi praktické věci jako mechanicky sklopné tažné zařízení, dvě místa na uchycení tabletů vzadu, odkládací přihrádka pro tablet v Jumbo boxu mezi předními sedadly nebo USB konektor a 230V zásuvka pro cestující na zadních sedadlech. Mnozí jistě ocení speciální držák na PET láhev o objemu 0,5 litru, umožňující její pohodlné otevření jednou rukou, nebo přihrádku pro reflexní vestu ve všech čtyřech dveřích, kam se navíc vejde i velká lahev s pitím.

Elektricky ovládané páté dveře lze doplnit o netradiční způsob ovládání pomocí virtuálního pedálu. S ním lze zavazadlový prostor otevřít pohybem chodidla v oblasti pod zadním nárazníkem. Zadní dveře a virtuální pedál jsou funkčně propojeny se systémem automatického zamykání a startování KESSY. Nechybí nejnovější generace systému Park Assist pro automatické parkování a vyjíždění, zadní parkovací kamera nebo standardně dodávaná elektrická parkovací brzda.

Novinka vyniká řadou komfortních prvků. Zaujme především adaptivní podvozek Dynamic Chassis Control s možností volby jízdního profilu Driving Mode Select. Posádka jistě ocení třízónovou automatickou klimatizaci Climatronic nebo elektricky ovládanou panoramatickou výklopnou a posuvnou střechu. Objednat lze i nezávislé topení, vyhřívaná sedadla vpředu i vzadu, dešťový a světelný senzor, čelní sklo vyhřívané průhlednou pokovenou fólií nebo vyhřívané trysky ostřikovačů.

Velmi dlouhý je přehled standartních a příplatkových prvků a systémů, které řadí nový Superb Combi mezi vozy se skutečně mimořádně vysokou úrovní aktivní a pasivní bezpečnosti. V základu například nechybí systém elektronické kontroly stability ESC včetně multikolizní brzdy, Front Assist s funkcí nouzové brzdy City nebo elektronická kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách. Celkem sedm airbagů s pět tříbodových bezpečnostními pásy se signalizací jejich nezapnutí společně s hlavovými opěrkami účinně ovlivňují následky kolize. Na přání může být vůz vybaven také zadními bočními airbagy.

V rámci asistenčních systémů stojí za pozornost zejména Adaptive Cruise Control, který udržuje vůz při zvolené rychlosti v bezpečné vzdálenosti od vozů jedoucích před ním. S udržením v jízdním pruhu pomáhá systém Lane Assist. Novinkou je systém, který zvyšuje bezpečnost při jízdě v koloně a dopravních zácpách nebo další novinka, Blind Spot Detect umožňující řidiči bezpečnější přejíždění z pruhu do pruhu díky varování před vozidly, která se nacházejí v mrtvém úhlu zpětného zrcátka. Na přání dodávaný asistent dálkových světel Light Assist automaticky přepíná mezi potkávacími a dálkovými světly. K dispozici je také zcela nový systém Smart Light Assist s dynamickým odstíněním dálkových světel.

Nová generace modelu Superb Combi také nabízí možnost volby mezi čtyřmi novými infotainment systémy vybudovanými na bázi řady zařízení MIB (Modularer Infotainment-Baukasten) koncernu Volkswagen. Výrazněji se zvýšila nejenom rychlost jejich činnosti, ale i nabídka funkcí a rozhraní. Prakticky poprvé je možné se propojit s chytrým telefonem a ovládat vybrané aplikace přes displej infotainment systému. SmartLink zahrnuje rozhraní MirrorLink™, Apple CarPlay a Android Auto. Poprvé je také možné obsluhovat pomocí tabletu i ze zadních sedadel systém Colombus s integrovaným Wi-Fi modulem.

Pohonné jednotky nového vozu Super Combi mají až o třicet procent nižší spotřebu a emise. Vedle konstrukčních úprav motorů se na tom podílí snížení hmotnosti až o 75 kilogramů a vylepšená aerodynamika s hodnotou koeficientu aerodynamického odporu 0,285. V aktuální nabídce je pět benzinových motorů TSI a tři naftové agregáty se vstřikováním Common rail. Všechny motory splňují emisní normu EU 6, sériově jsou vybaveny systémem Start&Stop a rekuperací brzdné energie. Benzinové motory poskytují výkon od 92 kW (125 k) do 206 kW (280 k), naftové motory od 88 kW (120 k) do 140 kW (190 k).

S výjimkou základní benzinové motorizace s šestistupňovou manuální převodovkou jsou pro všechny agregáty nové Škody Superb Combi k dispozici na přání moderní dvouspojkové převodovky DSG. Modely vybavené hnacími agregáty 1,4 TSI/110 kW, 2,0 TSI/206 kW, 2,0 TDI/110 kW a 2,0 TDI/140 kW jsou v nabídce i s nejvyspělejší variantou pohonu všech kol na bázi spojky Haldex páté generace. Příplatek za automatickou převodovku je 65 000 Kč, za pohon všech kol 4x4 opět 65 000 Kč.

Oproti již prodávané Škodě Superb ve verzi liftback se za model kombi připlácí 30 tisíc korun. První cena pro Škodu Superb Combi je tedy 629 900 korun. Jedná se o provedení s motorem 1.4 TSI ACT v základním výbavovém stupni Active. Další vyšší výbavy jako Ambition, Style a Laurin&Klement představují skutečně bohatou paletu příslušenství a výbavy s možností dalších příplatkových doplňků podle konkrétních přání budoucích uživatelů. Velmi brzy přineseme praktické poznatky a informace přímo z jízdních testů této mladoboleslavské novinky.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -