Renault Talisman 1.6 dCi - francouzská evoluce (TEST)

Testy
17.04.2016

F T G

Renault Talisman 1.6 dCi - francouzská evoluce (TEST)

Boj vozů kategorie střední třídy bývá poslední roky neúprosný a k úspěchu automobilka potřebuje mnohem víc než jen dobré auto. Musí se sejít důvěryhodná značka, odpovídající výbava, jízdní vlastnosti, v neposlední řadě atraktivní vzhled – a stejně rozhodují drobné rozdíly. V Renaultu se proto rozhodli, že změní prakticky všechno a postaví zcela nový model – Renault Talisman.

Přitom předchozí vlajková loď střední třídy této francouzské automobilky – Renault Laguna – byla nesmírně úspěšná, jenže od jejího uvedení uplynulo už docela dost let. A ani inovace úbytek zákazníků nezastavily. Proto na řadu přichází Talisman, jenž mění vše, s čím si spotřebitelé tuto značku spojovali. Už od prvního pohledu.

Noblesní gentleman

Vzhled Talismanu je velice elegantní, jak se ostatně na tento typ automobilu sluší. Neohromuje extravagancí nebo sportovním vzezřením, to ani není jeho cílem. Působí jako klidný, ale mohutný a elegantní koráb, který bude brázdit silniční oceány s grácií a nic ho nerozhází. Přestože celkový tvar je na rozdíl od Laguny hodně aerodynamický, maska s výrazným logem budí respekt a působí naducaněji než jakékoli jiné auto od Renaultu předtím. Dlouhý převis sice onu mohutnost překlápí až do pozice těžkopádnosti, ale je to jen dojem. Modernosti zkrátka musely ustoupit i nejčastější francouzské prvky, třebaže ten hlavní, na který se právě Francouzi vždy nejvíc spoléhají – elegance – samozřejmě zůstal. Nebezpečný, robustní a elegantní - a tedy za každých okolností chic. Zkrátka Francouz.

Jakmile usednete za volant, rychle poznáte, kde se nacházíte. V Renaultu si nikdy nepotrpěli na nějakou přeplácanost nebo složitost, a tak ani v Talismanu nenajdete nic navíc. Přesto to v kabině nepůsobí stroze: jednoduché vybavení totiž vyvažuje kvalita použitých materiálů, které dovedně navozují pocit luxusu i v levnějších variantách.

Může za to příjemná povrchová úprava plastových panelů v horní části palubní desky, slícované dekory, imitace čalounění kůží zručně vyvedenými švy nebo tělu skvěle padnoucí pohodlné sedačky s masážní funkcí. Zkrátka všechno vypadá skvěle – jenže pak se podíváte na okolí velkého dotykového tabletu a dojem se malinko pokazí. Spodní část palubní desky už zkrátka tak skvěle nevypadá, plasty se lesknou a jsou zbytečně tvrdé. Je to škoda, protože dojem to dost ruší.

Renault však vše kompenzuje funkčností. Třeba odhlučnění v kabině je špičkové a je znát, že na tom si konstruktéři dali hodně záležet. Za pozornost stojí například prostor pro řidiče a spolujezdce, kteří mají na nohy opravdu hodně místa, a vše je podřízeno jejich pohodlí. Že byste jako spolujezdec koleny tloukl do palubní desky, to opravdu nehrozí a to ani při výraznějším posunutí sedadla dopředu. Rozměry do šířky jsou také odpovídající pocitu pohodlí. To na hlavu už tolik místa nezbylo – což je jednoznačně škoda. Může za to aerodynamicky skosená střecha, která nad hlavou klesá k čelnímu oknu a svažuje se i ke stranám, takže to může snadno nabudit lehce klaustrofobický pocit. Zvlášť když si uvědomíte, že kvůli tomu je níž i rám dveří, takže ani vzdušné atmosféry si moc neužijete.

Podobné rozměry se týkají i místa vzadu. I tam je na kolena docela velký luxusní prostor, cestování i na větší vzdálenosti tak nebude nikterak nepohodlné – jen si tam budete připadat trošku jako v obrněném voze, protože ani vzadu v oblasti hlavy talisman prostorem neoplývá. Navíc se karoserie směrem dozadu poněkud zužuje: jestli vedle sebe budou sedět tři dospělí, bude jim pár centimetrů v rámci šířky interiéru k dokonalému pohodlí chybět.

S tím samozřejmě souvisí i prostor pro zavazadla. Důležité je, že Renault Talisman se bude nabízet i ve variantě kombi, která prostoru nabízí přece jen více, a to hlavně co se kufru týče. Ale ani když si kombíka nepořídíte, úložný prostor je docela solidní. Výrobce deklaruje objem 608 litrů, což sice není ohromující číslo, ale na druhou stranu nezaostává za konkurencí ve své třídě. Kufr je navíc kvalitně čalouněný. Pokud sklopíte zadní sedadla, prostor se pochopitelně o hodně zvětší, přestože žádných obřích rozměrů nedosáhnete. S tím je zkrátka třeba počítat.

Maloobjemový diesel 1.6 dCi

Turbodieselový motor o objemu 1.6 dCi na první pohled nevzbuzuje přílišná očekávání, ale vede si nad poměry dobře. V nabídce je ve dvou výkonových variantách, námi testovaný vůz byl vybaven silnější jednotkou s nejvyšším výkonem 118 kW při 4000 ot/min. Hodnota největšího točivého momentu 380 N.m pak vrcholí při 1750 ot/min. Motor je dobře odhlučněný a velice kultivovaný. Výhradu máme snad jen proti slabšímu zátahu v nízkých otáčkách. Možná právě proto byla automatická převodovka naladěna na řazení druhého a třetího převodového stupně o něco později, než je to běžné. Automat totiž při rozjezdech vytáčí motor až k 3000 ot/min., což je trochu neobvyklé, ale nikterak dramaticky to samotnou jízdu neruší.

Motor má slušné dynamické vlastnosti, výkon mu dochází snad jen při extrémním zatížení vozu, ale s tím bojují i papírově mnohem silnější pohonné jednotky. Automat funguje velice intuitivně, řadí plynule a k naftovému motoru se celkově dobře hodí. Spotřeba se při klidné jízdě pohybuje kolem šestilitrové hranice, na dálnici a ve městě jsme jezdili za 6,8 l/100 km.

Na silnici

Renault udělal dobrou práci, co se stability podvozku týká. Talismana zkrátka nic nerozhodí ani nerozhoupe. Ovšem vzhledem k devatenáctipalcovým kolům občas přenáší rázy do interiéru při jízdě po nekvalitních silnicích. Regulovatelné tlumiče sice mají tři režimy, ale s tak malými rozdíly, že skoro nepoznáte, jaký zrovna používáte, takže na rozbitějších cestách není komfortní nastavení příliš účinné.

Řízení je poměrně strmé, avšak zaslouží si výtku za příliš účinný posilovač. Brzdy jsou účinné a nevadnou ani při opakovaném razantním brzdění. Navíc se skvěle dávkují. Líbilo se nám také odhlučnění podvozku, valivý hluk od velkých devatenáctipalcových kol prakticky není slyšet. Bravo!

Resumé

Bude Renault Talisman úspěšný? My si myslíme, že ano a to především ve variantě kombi, která je u nás v kombinaci s dieselovým motorem velice ceněná. Talisman se navíc chlubí elegantním vzhledem a moderní technologií včetně luxusně pojatého interiéru. Za zmínku také stojí perfektní jízdní stabilita a prostorný interiér. Renault sice prodává Talismana za poměrně sebevědomou cenu, potěší však bohatá základní výbava a rozumné příplatky za nadstandardní prvky.

Tým AUTOiNDEX.cz

Renault Talisman 1.6 dCi

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1598

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

118 / 4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

380 / 1750

Maximální rychlost (km/h):

215

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

9,4

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

4,4 / 4,0 / 5,0

Velikost zav. prostoru (l):

608

Objem nádrže (l):

47

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1593

Nosnost (kg):

525

Základní cena (kč):

619 900 (Energy dCi 110, Life)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

764 900 (Energy dCi 160 EDC)

Základní parametry
Výrobce:Renault
Model:Talisman
Karosérie:Sedan
Motor:1.6 dCi
Palivo:nafta
Rok výroby:2016
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -