Peugeot 3008 2.0 BlueHDI - SUV, které má styl! (TEST)

Testy
15.12.2016

F T G

Peugeot 3008 2.0 BlueHDI - SUV, které má styl! (TEST)

Nový Peugeot 3008 se proměnil v čistokrevné SUV. Auto zaujme především propracovaným interiérem a elegantním designem. Testovali jsme variantu s oblíbeným turbodieselem 2.0 BlueHDI pod kapotou.

Model 3008 je typickým představitelem SUV, avšak bez výrazných terénních ambicí. Zaujme především zákazníky, kteří preferují vyšší posez za volantem, extravagantní zpracování a moderní techniku. Mezi konkurenty patří například Seat Ateca, Reanault Kadjar nebo Škoda Yeti. Zajímavostí je rovněž fakt, že Peugeot do budoucna počítá s variantou plug-in hybrid.

Líbivý design

Nová 3008 dostala vysokou příď a více ochranných plastů ve spodní části karoserie. Výraznou masku chladiče doplňují rozdělené světlomety s třemi řadami diod a koncová světla jsou opticky propojena. Zvýrazněné je logo značky, delší je také přední kapota a pozměněn sklon čelního skla. Vzadu jsou opticky propojená koncová světla. Nechybí příplatkové celoplošné střešní okno s bočními kryty a velmi zdařilý je design litých kol.

Zajímavé je, že dvojice koncovek výfuků jsou zaslepené. Výfuk turbodieselové varianty totiž ústí pod vozem, falešné koncovky jsou tedy čistě záležitostí designu. Pochvalu si zaslouží dveře, jejichž spodní část překrývá prahy vozu. Ty tedy zůstávají neustále čisté, což zamezí zašpinění nohavic kalhot při nastupování do auta.

Z hlediska vnějších tvarů je Peugeot 3008 typickým zástupcem segmentu. Vůz se prodloužil o 8 cm na 445 cm, rozvor se zvětšil o 62 mm na 2675 mm a nyní je jeden z největších na trhu. Také díky šířce 184 cm a výšce 162 cm získala novinka větší vnitřní prostor. Světlá výška je 22 cm.

Prémiový interiér

Pracoviště řidiče působí velice extravagantním dojmem. Volant je relativně malý a v horní i spodní části zploštělý. K SUV se malý průměr příliš nehodí, ale subjektivně jsme si na něj poměrně rychle zvykli. Dominantou přístrojové desky je barevný displej ve velmi tenkém provedení. Atraktivně působí fakt, že je natočen k řidiči. Právě pomocí jeho dotykové obrazovky, řidič ovládá většinu funkcí automobilu, včetně regulace teploty a nastavení audiosoustavy či navigačního systému. Změnit dokonce můžete i vůni osvěžovače vzduchu.

Zaujala nás také speciální tlačítka na středovém panelu, které připomínají klávesy od klavíru. Pomocí nich lze ovládat funkce zábavního systému, ale také výstražná světla či vnitřní cirkulaci vzduchu. Futuristicky působí i řadící páka či vlastní středový panel. Na něm se mimo jiné nachází systém pro volbu jízdních režimů dle aktuálních podmínek Grip Control.

Hlavním lákadlem interiéru je však displej i-Cockpit. Ten je součástí základní výbavy každé 3008. Řidiči nabízí spoustu zajímavých informací a podporuje rovněž určitou personifikaci. Lze na něm volit několik schémat zobrazení provozních údajů, včetně výstupu mapy navigačního systému. Ten pak řidič může sledovat přímo v přístrojovém panelu před sebou bez nutnosti uhýbat očima do strany.

Systém i-Cockpit dokáže zobrazit různé údaje z palubního počítače nebo třeba omezit informace na zobrazení pouze aktuálního údaje o rychlosti. Pochvalu si zaslouží perfektně tvarovaná sedadla. Ty jsou sice tvrdšího charakteru, dokážou však podepřít nohy posádky díky nastavitelnému sedáku. Rovněž boční držení těla je dostatečné. Vepředu se sedí poměrně vysoko, což usnadňuje výhled z vozu.

Vzadu je prostoru o poznání méně, a to především v podélném směru. Hodně místa je však nad hlavou a potěší také slušný objem zavazadelníku. Ten činí solidních 520 litrů. Zavazadlový prostor navíc disponuje dvojitou podlahou a za příplatek také dostanete elektrické ovládaní pátých dveří.

2.0 BlueHDI – optimální volba

Tubrodiesel 2.0 BlueHDI ve výkonové variantě 110 kW při 4000 ot/min. nabízí svižné svezení při zachování velmi úsporného provozu. Jeho největší točivý moment 370 N.m vrcholí při 2000 ot/min. bohatě stačí pro většinu jízdních situací. Motor je navíc velmi dobře odhlučněn a chlubí se mimořádně kultivovaným chodem.

Testovaná varianta byla vybavena šestistupňovou manuální převodovkou s optimálním odstupňováním. Díky relativně dlouhé šestce je cestování po dálnici příjemnou záležitostí při zachování příznivé spotřeby pohonných hmot. Řazení je poměrně přesné, občas nám vadilo jen malé zadrhnutí u neutrálu. A jak je na tom motor se spotřebou?

Ve městě jsme jezdili kolem šesti litrů, mimo město spotřeba klesá k 5 l/100 km. Při snaze o úspornou jízdu, ukazuje dokonce palubní počítač hodnoty spotřeby začínající čtyřkou. Na dálnici jsme jezdili za 5,8 litru na sto kilometrů.

Za volantem

Podvozek Peugeotu 3008 představuje optimální kombinaci mezi komfortem a stabilitou. Není přehnaně tuhý, ale výrazných náklonů karosérie v zatáčkách se rovněž nedočkáte. Při razantní jízdě je nutné počítat s občasným zásahem nevypínatelného ESP. Tlumiče se dokážou dobře vypořádat s většinou nerovností na našich silnicích. Skutečné rázy způsobí až opravdu velké výmoly.

Pro někoho může být nevýhodou absence pohonu všech kol. Pro zachování optimálních jízdních vlastností v náročnějších podmínkách je však model 3008 vybaven systémem Grip Control. Ten se ovládá otočným ovladačem. Součástí systému je i funkce pro sjíždění prudkých svahů, u které lze nastavit i rychlost.

Řízení je poněkud přeposilované, a proto působí trochu uměle. V režimu Sport posilovač sice trochu ztuhne, na citlivosti mu však nepřidá. Brzdy fungují velice dobře, jejich účinek nevadne ani při opakovaném brzdění. Navíc se brzdy velice dobře dávkují.

Resumé

Peugeotu 3008 předpovídáme velice slibnou budoucnost. Automobilka našla odvahu postavit líbí vůz s extravagantním interiérem a prémiovým nádechem. Osadilo ho nejmodernější elektronikou a osvědčeným naftovým motorem. Při cestování potěší prostorností, dobře odhlučněným motorem a dospělým jízdním projevem.

Tým AUTOiNDEX.cz

Peugeot 3008 2.0 BlueHDI

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1997

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

110 / 4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

370/ 2000

Maximální rychlost (km/h):

207

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

9,6

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

5,1 / 4,0 /4,4

Velikost zav. prostoru (l):

520

Objem nádrže (l):

53

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1500

Nosnost (kg):

550

Základní cena (Kč):

510 000 (ACCESS, 1.2i PureTech 130k)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (Kč):

655 000 (ACTIVE, 2.0 BlueHDI 150k)

Základní parametry
Výrobce:Peugeot
Model:3008
Karosérie:SUV
Motor:2.0 BlueHDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2016
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -