Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi - mít svůj styl (TEST)

Testy
26.02.2017

F T G

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi - mít svůj styl (TEST)

Renault Talisman Grandtour představuje rodinnou alternativou k elegantnímu sedanu. Ač se to nezdá, dvojitě přeplňovaná vznětová šestnáctistovka pod kapotou reprezentuje nejsilnější variantu dieselu i pro toto kombi. Přestože nenabízí kdovíjaké výkony, vede si nad poměry dobře. Testovali jsme model s vrcholovou výbavou Initiale Paris.

Talisman je logickým nástupcem velmi známé Laguny, která slavila úspěchy ale i pády dlouhou řadu let. Proto se není co divit, že Renault připravil Talisman i ve variantě kombi, kterou v souladu se svojí marketingovou strategií nazývá Grandtour. Jak se s ním jezdí?

Vzhled na předním místě

Design sedanu je velice elegantní, což lze bezesporu napsat také o variantě Grandtour. Z každého úhlu pohledu vyzařuje z Talismanu Grandtour elegance a mohutnost. Také kombi působí aerodynamickým dojmem a přední část s výrazným logem budí respekt. Zakřivený dlouhý pás LED diod ve tvaru hokejky dodávají vozu neobyčejné charisma, přestože na někoho mohou působit až příliš samoúčelně. Pochvalu si však zaslouží fakt, že s tímto denním svícením perfektně korespondují výrazně protažené zadní svítilny.

Mírně se svažující zadní část vozu vypadá atraktivně a opticky poměrně výrazně prodlužuje karosérii. Vůz tak zvenku působí větším dojmem, než je ve skutečnosti. Velká devatenáctipalcová kola testovaného vozu ještě více zlepšují celkový optický dojem. Obecně lze konstatovat, že z Talismanu Grandtour čiší ryzí francouzský šarm v kombinaci s elegancí. Příznivci sportovně-agresivního exteriéru zde tedy nenajdou pochopení.

Ambientní interiér

Uvnitř působí Renault Talisman v nejvyšší výbavě Initiale Paris velice luxusním dojmem. Může za to především dvoubarevné kožené čalounění, které kombinuje tmavou kvalitní kůži se světlým odstínem. Za zmínku stojí i perfektní ambientní osvětlení, jehož odstín a intenzitu lze variabilně měnit. V Renaultu si nikdy nepotrpěli na nějakou přeplácanost nebo složitost, a tak ani v tomto modelu nenajdete nic navíc. Přesto kabina není strohá. Jednoduché vybavení navíc vyvažuje kvalita použitých materiálů, které dovedně navozují pocit komfortu.

Pochvalu si zaslouží příjemná povrchová úprava plastových panelů v horní části palubní desky, slícované dekory nebo tělu skvěle padnoucí pohodlné sedačky s masážní funkcí. Samozřejmostí je jejich účinné větrání a vyhřívání. Dojem trochu kazí tvrdší plasty ve spodní části palubní desky. Renault ale vše kompenzuje funkčností. Třeba odhlučnění v kabině je špičkové a je znát, že si na něm dali konstruktéři hodně záležet.

Slova chvály patří i dostatečně dimenzovanému prostoru pro řidiče a spolujezdce, kteří mají na nohy opravdu hodně místa a doslova vše je podřízeno jejich pohodlí. Také v ramenou je dostatek prostoru, snad jen v oblasti hlavy už tolik místa nezbylo. To platí zejména na zadních sedadlech, za což může zmiňovaná aerodynamicky skosená střecha.

A jak je na tom Talisman Grandtour se zavazadlovým prostorem? Základní objem činí 572 litrů, včetně prostoru pod vyjímatelným dnem. To nezní sice kdovíjak optimisticky, ale jeho kouzlo spočívá hlavně v perfektní využitelnosti. Zavazadelník má totiž pravidelný tvar a také velký vstupní otvor.

Zavazadla do tohoto kombi tedy naskládáte velice efektivně a v neposlední řadě také pohodlně. Nakládací hrana se nachází v optimální výšce a navazuje na ní dno v jedné rovině. Líbí se nám i kvalitní čalounění uvnitř zavazadelníku. To všechno jsou přednosti, které oceníte při denním použití vozu, které nemá s porovnáváním papírových hodnot uváděných jednotlivými výrobci příliš společného.

Jednašestka stačí

Turbodieselový motor o objemu 1.6 dCi sice na první pohled nevzbuzuje přílišná očekávání, ale vede si slušně. V nabídce je ve dvou výkonových variantách. Námi testovaný vůz byl vybaven silnější jednotkou s nejvyšším výkonem 118 kW při 4000 ot/min. Hodnota největšího točivého momentu 380 N.m pak vrcholí při 1750 ot/min. Motor je dobře odhlučněný a velice kultivovaný.

Výhradu máme snad jen proti slabšímu zátahu v nízkých otáčkách. Možná právě proto byla automatická převodovka naladěna na řazení druhého a třetího převodového stupně o něco později, než je běžné. Automat totiž při rozjezdech vytáčí motor až k 3000 ot/min., což je trochu neobvyklé, ale dramaticky to samotnou jízdu neruší.

Pohonná jednotka má slušné dynamické vlastnosti, výkon mu dochází snad jen při extrémním zatížení vozu. S tímto však bojují i papírově mnohem silnější motorizace. Automat funguje velice intuitivně, řadí plynule a k naftovému motoru se celkově dobře hodí. Spotřeba se při klidné jízdě pohybuje kolem šestilitrové hranice, na dálnici a ve městě jsme jezdili za 6,7 l/100 km.

Ve znamení 4Control

Nejvyšší výbava Initiale Paris znamená elektronicky nastavitelné tlumiče. S těmi klasickými se tedy neprodává. V kombinaci s velkými koly to na jednu stranu zaručuje perfektní stabilitu, na stranu druhou má však podvozek co dělat, aby se vypořádal s nekvalitním povrchem. Občas tedy přenáší do interiéru citelné rázy. Přestože mají regulovatelné tlumiče tři režimy, velké rozdíly mezi nimi nejsou.

Jedním z velkých lákadel testovaného vozu je ovladatelnost, jejíž směr udává sofistikovaný systém natáčecí zadní nápravy 4Control. Díky němu totiž automobil částečně boří fyzikální zákony a chová se výrazně jinak než vůz s konvenčním systémem. Zadní náprava se do rychlosti 60 km/h natáčí v opačném směru než přední kola a po překročení hranice 60 km/h ve směru stejném. Díky tomuto řešení je testované kombi velice obratné, a to hlavně v nižších rychlostech. Prudké zatáčky tak lze projíždět opravdu rychlým tempem.

Řízení je poměrně strmé, zaslouží si ale výtku za příliš účinný posilovač. Režim Sport sice účinnost posilovače sníží, výraznější zpětnou vazbu od předních kol však nečekejte. Brzdy jsou účinné a nevadnou ani při opakovaném razantním brzdění. Navíc se skvěle dávkují. Líbilo se nám také odhlučnění podvozku. Valivý hluk od velkých devatenáctipalcových kol prakticky není slyšet.

Resumé

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi je elegantním rodinným vozem, který do svého segmentu přináší mimořádnou porci elegance. To platí i o příjemně působícím interiéru s řadou moderních prvků a opravdu velkým středovým displejem. Díky systému 4Control je Talisman Grandtour mimořádně obratný ve městě i na silnici plné zatáček. Cena nejvyšší specifikace atakuje hranici jednoho milionu korun. V této cenové úrovni je použití motoru o objemu 1598 ccm troufalé, avšak jeho dynamické vlastnosti jsou v pořádku. Sebevědomou cenu naštěstí Renault vyvažuje bohatou základní výbavou.

Tým AUTOiNDEX.cz

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi EDC

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1598

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

118 / 4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

380 / 1750

Maximální rychlost (km/h):

213

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

9,6

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

5,0 / 4,2 / 4,5

Velikost zav. prostoru (l):

572

Objem nádrže (l):

52/47 (se systémem 4Control)

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1615

Nosnost (kg):

575

Základní cena (kč):

659 900 (Energy dCi 110, Life)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

804 900 (Energy dCi 160 EDC, Zen)

Základní parametry
Výrobce:Renault
Model:Talisman
Karosérie:Kombi
Motor:1.6 dCi
Palivo:nafta
Rok výroby:2017
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -