Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn - kde je zima jedna z nejhezčích

Outdoor
14.12.2018

F T G

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn - kde je zima jedna z nejhezčích

Oblíbený rakouský lyžařský areál s výstižným názvem Skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn z větší části najdeme ve spolkové zemi Salcbursko a od nedávného připojení další oblasti Fieberbrunn i ve spolkové zemi Tyrolsko.  Celá oblast s téměř 270 kilometry sjezdovek a desítkami vleků a lanovek patří do Kitzbühlských Alp a je jednou z nejvyhledávanějších a také nejrozsáhlejších středisek zimních sportů. Na konci zalesněného údolí Glemmtal, kde pramení řeka Saalach, leží malebná městečka Saalbach a Hinterglemm, která jsou hlavními centry této lyžařské oblasti. Třetí vesnička Leogang v údolí Leoganger Tal je propojená sjezdovkami díky kabinové lanovce Asitz.

Cestování za zážitky a odpočinkem

Pro motoristy cesta do Saalbachu směřuje po dálnici od Mnichova nebo Salzburgu. Dále pokračujeme na Lofer a Saalfelden a odtud přímo do Saalbachu. Pokud pojedete touto cestou z Německa, nebudete potřebovat rakouskou dálniční známku. Lyžaři mají k dispozici hned několik bezplatných parkovišť přímo u lanovek. Vzdálenost ze Saalbachu na dálnici Mnichov – Salzburg  je zhruba 70 kilometrů. V Rakousku platí většinou stejné předpisy jako v ostatních evropských zemích.

Vyplatí se je dodržovat včetně rychlostních limitů, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit. Ochranná helma je u dětí povinná a alkohol se na sjezdovce rozhodně nedoporučuje.

Skicircus Sallbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn dnes nabízí lyžařům 140 kilometrů modrých svahů pro začátečníky, 112 kilometrů červených tratí pro pokročilé a 18 kilometrů jsou černé sjezdovky pro nejnáročnější lyžaře. Kromě samotných sjezdovek se v regionu nachází 70 lanovek a vleků, přes 60 horských chat, celá řada snowparků a osvětlených sjezdovek pro večerní lyžování. Navíc celé údolí mezi Lengau a Vordeglemm je propojené čtyřmi linkami skibusů, které jsou zdarma pro držitele permanentek a téměř ideálně od 9 do 17 hodin propojují všechny části celého lyžařského areálu, které jsou rozložené vlevo a vpravo kolem hlavní páteřní údolní komunikace.

Z novinek stojí za pozornost desetimístná kabinková lanovka Schönleitenbahn s mezistanicí o celkové délce 2800 metrů. Moderní kabinky známého výrobce Doppelmayr již mají místa k sezení. Tím se nejen podstatně zvyšuje komfort přepravy, ale zvýšila se také přepravní kapacita včetně zkrácení doby jízdy. Stejně jako u původní lanovky kabiny mezistanicí plynule projíždějí a není nutný přestup.

Na druhém konci údolí, v Hinterglemmu je v provozu propojovací desetimístná kabinková lanovka 12er Express opět od firmy Doppelmayr, která se svou délkou pouhých 240 metrů při převýšení 27 metrů je nejkratší kabinkovou lanovkou na světě. Jejím hlavním účelem je propojení dojezdu sjezdovky z Westgipfelbahn k dolní stanici lanovky Zwölferbahn a odstranění původního pěšího přechodu. Velkou pomocí je tato nová lanovka také v opačném směru.

Z centra Saalbachu vyjíždí kabinková lanovka na vrchol Schattberg Ost se zajímavou černou non-stop sjezdovkou Nordabfahrt. Po bezlesém východním svahu Schattbergu vede široká červeno-modře značená a poměrně svižná trať Limberg s několika variantami a pomalejší čtyřsedačka, od jejíž dolní stanice lze pokračovat do údolního Vorderglemmu a odtud na protější, jižně orientované svahy a dále do Leogangu.

Stačí si jen vybrat

V oblasti Schönleiten kolem vrcholu Wildenkarkogel doporučujeme klasickou širokou červenou lesní sjezdovku podél horního úseku kabinky a souběžné šestisedačky. Z vrcholu spadají i velmi svižné modré varianty směrem k Leogangu. Hlavnímu vrcholu jižních svahů Kohlmaiskopf  dominuje závodní trať z mistrovství světa 1991 (WM-Strecke). Široká, modře značená, ale spíše středně strmá trať spadá podél moderní kabinkové lanovky z vrcholu Bernkogel.

Nad Leogangem se hlavní červené, široké a lehce proměnlivé tratě soustředí pod vrcholy Grosser a Kleiner Asitz – vždy obsloužené moderními a expresními sedačkami. Podél horního úseku páteřní kabinky z Leogangu spadá široká a svižná modrá, která do údolí pokračuje v červené i černé variantě až k dolní hlavní stanici tohoto centra. Většina nejdelších tratí dosahuje převýšení okolo 1 000 metrů a uspokojí i ty nejnáročnější lyžaře.

Hlavní tahy tohoto rozsáhlého lyžařského střediska jsou až na výjimky obsloužené expresními, často krytými a nejnověji i vyhřívanými sedačkami. Celou oblast lze pohodlně a prakticky bez sundání lyží projet proti směru hodinových ručiček (Saalbach – Schattberg Ost – Vorderglemm – Leogang – Kohlmaiskopf – Hochalm – Zwölferkogel – Schattberg West – Saalbach). Sjezdovky dojíždějí přímo do stanic lanovek, jediný a krátký přechod silnice je v Saalbachu k sedačce Bernkogel.

Vlastní propojení Saalbachu a Fieberbrunnu s dalšími 43 kilometry sjezdovek zajišťuje nová desetimístná lanovka vedoucí přes údolí mezi vrcholem Reiterkogelu (Saalbach) a svahem Reckmoos (Fieberbrunn). Z obou stran směřují k mezistanici umístěné v nejnižším bodě Hörndlingergra­ben nové sjezdové tratě. Zvlášť červená trať z Reiterkogelu (Vierstadlalm) bude s délkou 3,5 km a převýšením 780 m dalším sportovním zpestřením tohoto nového lyžařského areálu.

Postupně se zde připravuje i propojení se známým areálem Schmittenhöhe, který leží nad nedalekým střediskem Zell am See. Tímto spojením se má skiregion Saalbach stát již největším plně propojeným lyžařským centrem a také jedním z deseti největších skiareálů v celých rakouských Alpách. Již dnes je sjízdná nová ski-route Sonnkogl-Viehofen, která se v budoucnosti promění v upravovanou a zasněžovanou sjezdovku. Návrat do Zell am See zatím zajišťuje skibus, brzy zde ale má vyrůst nová kabinková lanovka.

Zábava i mimo sjezdovky

Celá oblast nabízí pestrou paletu mimolyžařských aktivit. Zábavu si užijete například na sáňkařských drahách, koná se zde také noční sáňkování na osvětlené trase, nechybí bruslařská dráha a k dispozici je krytý bazén se saunami a soláriem. Do Asitzu v Saalfelden Leogang často míří sportovní nadšenci, kteří milují sjíždění lanových skluzavek zvaných Zipline. Právě tudy totiž vede jedna z nejdelších a nejrychlejších skluzavek na světě. Na Zipline dlouhé 1,6 kilometrů můžete zažít prudkou jízdu do údolí o rychlosti až 130 km/h. Na konci údolí Saalbach Hinterglemm se nachází stezka korunami stromů, která je nejvýše položenou trasou tohoto typu v Evropě. V kombinaci s alpským „Golden Gate Bridge“ jde o skutečně ojedinělý velmi zajímavý projekt. 

Také nabídka aprés-ski je v oblasti Saalbach Hinterglemm velmi bohatá. Navštívit můžete hospůdky a restaurace, nebo typické horské chaty. Místní kuchyně je poctivá, vydatná a spoléhá se na regionální produkty, protože Salcbursko už roky podporuje bio zemědělství a místní farmáře. Ti vyrábějí třeba výborné sýry, na kterých si můžete pochutnat v kombinaci s tradičními noky a pažitkou, ale do místních restaurací dodávají také lahodné hovězí a jehněčí maso. Zklamaní nebudete ani v případě, že preferujete mezinárodní kuchyni, vyhledáváte lehká či vegetariánská jídla nebo si rádi osladíte život. Kalendář zajímavých akcí připravených na letošní zimní sezónu rozhodně stojí za pozornost.

Stále více se v tomto atraktivním regionu zaměřují také na letní aktivity. Vedle stovek kilometrů turistických cest si zde v letních měsících užijete krásnou přírodu ale i další zábavu na hřištích nebo tenisových kurtech. Zajímavá jsou i místní musea s bohatými informacemi a fauně a flóře v této oblasti. Řada lanovek je zde stále v provozu i v letních měsících, s kartou Joker Card je jejich užívání bezplatné, stejně jako údolního vláčku, autobusu nebo aquaparku v Saalbachu. Najdeme zde také velké množství cyklistických cest včetně specializovaných tras pro příznivce dlouhých sjezdů. Každoročně se zde konají vrcholové soutěže horských kol.  Více na www.saalbach.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -