DS 7 Crossback - nová značka z Paříže startuje

Novinky
05.11.2018

F T G

DS 7 Crossback - nová značka z Paříže startuje

Značka DS vznikla celkem nenápadně v roce 2014 a navázala na téměř legendární úspěch Citroënu DS 19 z roku 1955. Ten je dnes rozhodně cenným veteránem. Ve skutečnosti je ale vznik této značky především logickým vyústěním špičkového technologického vývoje inženýrů koncernu PSA. Vedle luxusu a nejpokrokovější techniky nabízí nová DS 7 ještě mnohem více a nastupuje tak zcela samostatnou cestu v prémiovém segmentu. Právě v těchto dnech přichází tato novinka oficiálně také na český trh.

Propracovaný design

Nová DS 7 především zaujme ladně kontrastními liniemi. Přední vertikální maska má šestiúhelníkový tvar krytu chladiče a nové je i zpracování mřížky s uprostřed umístěným logem značky. Z bočního pohledu zejména vyniknou ostré hrany předního a zadního blatníku. Stejně zajímavě je řešeno i samotné víko zavazadlového prostoru. Propracovanost a špičkové dílenské zpracování modelu je vidět skutečně na každém detailu.

Světelný podpis je dalším podstatným prvkem, na který kladli designéři zvláštní důraz. Moduly LED předních světlometů DS ACTIVE LED VISION se po otevření purpurově rozsvítí a otočí o 180 stupňů. Výsledkem je mimořádný technologický výkon. Ve dne jsou vertikální denní světla spojená s dynamickými směrovkami s posuvem světla. Také zadní světla využívají technologii 3D Full LEDa vytvářejí trojrozměrný motiv šupin, který se označuje jako 3D REAR LIGHTS a právě ten je zárukou mimořádné přesnosti.

V kabině najdeme dva dvanáctipalcové displeje, což v tomto segmentu příjemně překvapí. První HD displej je mezi vozy kategorie SUV novinkou: usnadňuje navigaci, používá se jako multimediální rozhraní a ovládá se přes něj celá nabídka DS Connect i Mirror Screen. Druhý displej s možností osobního nastavení slouží jako digitální sdružený přístroj. Oba displeje výrazným způsobem přispívají k technologické identitě vnitřního prostoru, a to jak svou velikostí, tak ztvárněním. Tvůrci této DS vytvořili specifický grafický prostor, který si uživatel může individuálně upravit. Dotykové funkce centrálního displeje jsou moderně řešené a snadno se ovládají.

Celkový koncept interiéru je zaměřený na individualizaci a úpravy na míru a nabízí pět různých možností stylu podle vkusu a požadavků každého majitele včetně sportovně laděného provedení. Každý materiál a detail je velmi podrobně propracován s použitím kvalitních materiálů včetně prošívání s různými motivy. Také volant je potažený kůží a dokonce i jeho centrální část, pod kterou je airbag. To je skutečně ojedinělé řešení, které ve svém výsledku vypadá velmi zdařile. Za pozornost stojí i exkluzivní pohyblivé hodinky B.R.M E 180, které dominují na palubní desce a při nastartování vozu vyskočí z pouzdra a otočí se.

Technologie zaměřené na bezpečnost a komfort

DS 7 Crossback je doslova nabit nejmodernějšími systémy a technickými novinkami. Příkladem je systém DS Connected Pilot, který nejen pomáhá řidiči, ale může kdykoliv plně převzít řízení vozu. Je to další krok směrem k plně autonomnímu řízení. Tato inovace představuje komplex funkcí, které mají vliv na řízení, upravují rychlost podle vpředu jedoucího vozidla, drží vůz bezpečně v jízdním pruhu, který si řidič zvolí, a také se přizpůsobí jeho návykům. Kamera systému DS Connected Pilot rozpoznává plnou i přerušovanou čáru. Při jízdě neustále analyzuje obraz a zcela zvládá různé dopravní situace. Pokud chce řidič převzít řízení, stačí, že pevně uchopí volant. Deaktivace proběhne také při zapnutí směrových světel. Tento systém aktivuje řidič podle svého uvážení, funguje při rychlostech nad 30 km/hod a zůstává funkční až do rychlosti 180 km/hod.

Další zajímavostí je DS Park Pilot, který dokáže automobil sám zaparkovat, ať už podélně, či kolmo k chodníku, přičemž řidič nemusí ovládat volant ani pedály. Systém sám najde vhodné místo k zaparkování, protože dokáže zohlednit vnější rozměry vozu. Stačí jen volné místo minout rychlostí do 30 km/hod a posléze řidič na dotykovém displeji označí, že chce zaparkovat a vybere, zda podélně či kolmo. Pak už jenom drží tlačítko Park.

Elektronicky řízené odpružení DS Active Scan Suspension má tři módy Sport, Normal a Comfort Camera. V módu Comfort snímá a analyzuje kamera umístěná pod čelním sklem silnici před vozem v rozsahu 5 až 20 metrů. Další senzory monitorují pohyby a parametry vozu. Na základě takto získaných údajů elektronika s předstihem upravuje průtok oleje v tlumičích a tak zajišťuje co možná nejhladší průjezd přes nerovnosti. Mód Comfort Camera je funkční v rychlostech cca 15 až 130 km/h, nefunguje ve tmě nebo při snížené viditelnosti. Při nastartování je odpružení vždy automaticky v pozici Normal.

Za pozornost také stojí zajímavý systém DS Safety integrující šest hlavních funkcí pro výraznou bezpečnost. Jedná se o spojení asistentů DS Night Vision, DS Driver Attention Monitoring, DS Active LED Vision, dále aktivní sledování mrtvých úhlů, automatické nouzové brzdění a systém čtení dopravních značek s uvedením rychlosti. Světla DS Active LED umí přizpůsobit paprsek světla z hlediska šířky i dosahu podmínkám na silnici a rychlosti vozu. K dispozici je pět režimů: Parking, Town Beam, Country Beam, Motorway Beam, Adverse Weather.  Tím, že silnici osvětlují lépe a do větší vzdálenosti nebo i více do stran se výrazně zvyšuje bezpečnost řidiče i posádky.

Motorizace a ceny

Nová DS 7 Crossback je dlouhá 4573 mm, vysoká 1625 mm, široká 1906 mm a její rozvor činí 2738 mm. Interiér poskytuje skutečně hodně místa pro cestující vpředu i vzadu. Zavazadlový prostor má velmi příjemných 555 litrů, po sklopení zadních sedadel dokonce až 1752 litrů. Z hlediska pohonných agregátů je v současnosti na výběr ze dvou zážehových motorů 1.6 PureTech 180 EAT8 popř. 1.6 PureTech 225 EAT8.

Pro zájemce o vznětové motory se nabízí agregát 1.5 BlueHDi MAN6, 1.5 BlueHDi EAT8 nebo 2.0 BlueHDi EAT8. Nová automatická převodovka EAT8 zajišťuje pohodlné plynulé řazení a podílí se i na snížení hluku a spotřeby při vyšších rychlostech. Od druhé poloviny příštího roku se představí verze E-Tenze s plug-in hybridním pohonným ústrojím, které bude tvořit zážehový motor o výkonu 200 koní a dva elektromotory s výkonem 80 kW.

Ceny představené DS 7 Crossback začínají na 895 000 Kč v základní výbavě Performance Line, ve vyšší výbavě So Chic se pohybují podle zvolené motorizace kolem miliónu. Nejvýkonnější verze DS 7 s motorem 1.6 Pure Tech 225 EAT a v nejvyšší výbavě Grand Chic se aktuálně nabízí za 1 215 000 Kč.

Nedílnou součástí filozofie značky DS je špičková péče o zákazníky. S tím souvisí i otevření prvního DS Store v Praze na Černém Mostě ve spolupráci se známou dealerskou společností Domanský. Zde se každý zájemce setká s unikátní atmosférou ve francouzském stylu, která je spojená právě s touto novou značkou. Pro nové majitele je připravena řada individuálních služeb, od asistence, řešení servisu a mobility vozů této značky nebo s rozhodně zajímavou plnou pětiletou servisní zárukou. Další informace o této novince na našem trhu přineseme brzy v našem redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -